Vrijgelaten maar niet vrijgesproken: Turkse journalisten uit cel

AFPvrijlating-turkse-journalisten_0

Turkije heeft vannacht twee vooraanstaande journalisten vrijgelaten in afwachting van hun proces. De twee waren in november opgepakt na een publicatie over wapenleveranties van de Turkse geheime dienst aan strijders in Syrië.

Het Turkse Constitutionele Hof bepaalde gisteren dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden en vroeg om hun vrijlating.

Turkse geheime dienst
Can Dundar en Erdem Gul werken voor de krant Cumhuriyet. De arrestatie van de twee volgden op publicaties van foto’s door de krant. Die beelden zouden aantonen dat de Turkse geheime dienst begin 2014 geholpen heeft bij het bewapenen van jihadisten in Syrië. De dienst zou wapens naar extremisten hebben gestuurd.
De Turkse president Erdogan noemde het krantenartikel onvergeeflijk. Hij zei dat de publicatie van dit soort verhalen gelijkstaat aan landverraad en dat de verantwoordelijke journalisten daarvoor een zware prijs zouden betalen.

Proces begint eind maart
De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. De journalisten worden onder andere beschuldigd van het verspreiden van geheime informatie, spionage en hulp aan een terroristische organisatie. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.bron RTL Nieuws / ANP