Corona slaat hard toe in families: al zeker 11 echtparen overleden

Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn er al zeker elf, en waarschijnlijk meer, echtparen samen aan het virus overleden. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze site. ,,De rouw lijkt op die van nabestaanden van de MH17-crash.”

De corona-epidemie slaat grote gaten in families omdat er geregeld niet één, maar meerdere familieleden vrijwel tegelijk overlijden. Dat gold de afgelopen weken al voor zeker elf oudere echtparen, zo blijkt uit een inventarisatie van deze site uit mediapublicaties en rouwadvertenties. Het echte aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet van ieder echtpaar vast staat of corona de doodsoorzaak is. Ook komen niet alle overlijdensgevallen in de media.

Daarnaast zijn er ook meerdere gevallen bekend van (oudere) broers en zussen die beiden overlijden aan het virus. De GGD doet bij besmettingen onderzoek naar de contacten van de zieke, maar heeft geen overzicht van het aantal sterfgevallen binnen een familie. ,,Het komt natuurlijk wel vaak voor dat huisgenoten elkaar besmetten”, zegt een woordvoerder van de GGD Brabant-Zuidoost.

Het is voor nabestaan­den heel zwaar en verwarrend, je bent meerdere mensen tegelijk kwijt. Rouw en afscheid van hen loopt daarom door elkaar heen.

Jos de Keijser, Hoogleraar complexe rouw

Dit weekend publiceerde deze site het verhaal van Henk (91) en Mien (87) van Lith uit het Brabanste Berlicum. Het echtpaar, dat 63 jaar samen was, stierf vorige week binnen een dag van elkaar. De afgelopen weken stierven er ook echtparen uit Someren, Alverna, Prinsenbeek, Maasbracht, Epe, Harderwijk, Erp, Oss, Weert en Ommen. Sommige echtparen stierven dagen of een week na elkaar, een ander echtpaar binnen vijf uur.

,,Het is voor nabestaanden heel zwaar en verwarrend, je bent meerdere mensen tegelijk kwijt. Rouw en afscheid van hen loopt daarom door elkaar heen”, zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser, die als bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Groningen onderzoek doet naar complexe rouw. Hij onderzocht onder meer de rouwverwerking van nabestaanden van MH17-ramp. ,,Ook daar kwamen echtparen, hele gezinnen zelfs, opeens om het leven.” Wat volgens De Keijser deels vergelijkbaar is: ook nu is echt afscheid nemen moeilijk. ,,Je kunt er amper bij op de Intensive Care. En de uitvaart moet heel beperkt zijn, die is niet zoals je dat zou willen voor een dierbare. Als je nu denkt: ik wil later nog een keer een herdenking houden: altijd doen!”

Meer aandacht voor nabestaanden

De Keijser pleit ook voor meer aandacht vanuit overheid en hulpverlening voor de nabestaanden. ,,Mensen kunnen zich schuldig voelen, zich afvragen: ben ik het die pap of mam heeft besmet? Mensen kunnen ook op die manier naar elkaar kijken. Maar het is belangrijk om te kijken naar de intentie: niemand is naar zijn of haar moeder toe gegaan met de gedachte haar te besmetten.”