Edje’s vlog is een aaneenschakeling van vrolijke onzin uit Duindorp

Edje Penning deelt zijn blik op de wereld, vanuit Den Haag en soms vanuit een gevangenis vol corrupte bewakers.

Door Nils de Lange

Je beseft het niet altijd, maar YouTube is misschien wel het allersickste antropologische project dat ooit heeft bestaan. Als je nagaat dat archeologen een volledige prehistorische dorpsstam kunnen reconstrueren aan de hand van één opgegraven vuistbijl, kun je je wel voorstellen hoe de tepels van de archeologen van over vijfduizend jaar zullen steigeren, als ze op een dag stuiten op alle miljarden uren aan youtubevideo’s uit de eenentwintigste eeuw.

In deze rubriek vissen we elke keer één krent uit die enorme hoeveelheid pap, en bespreken we wat er zo fantastisch aan is. Deze week bespreken we Edjes Vlog.

Youtubekanaal: Edje’s Vlog

Wat is het: Het vlogkanaal van beroepsblower Edje Penning uit Duindorp. Edje zou met zijn onovertroffen matje hoge ogen gooien op het wereldkampioenschap ‘sickste kapsels ooit’. Naast de beste mat van het land heeft Edje een bovenmatige interesse in alles dat met wiet te maken heeft.

Hoeveel subscribers op het moment van schrijven: 235

Waarom dit fantastisch is: Edje maakt nogal uiteenlopende video’s waarin één thema vaak terugkeert: blowen. Soms gaat Edje de straat op om de gewone Hagenezen (én de burgemeester) te vragen naar hun mening over actuele gebeurtenissen, zoals het recente plan om het centrum van Den Haag blow-vrij te maken.

In de vlogs van Edje komen meer bn’ers voor dan op een TROS muziekfeest op het plein. Onder meer Bert van Leeuwen van de EO en Mr Polska komen op het kanaal voorbij. Hieronder zie je André Kuipers, de enige levende Nederlander die in de ruimte is geweest, een paar bemoedigende woorden richten aan de makers van het vreugdevuur dat elk jaar met oud en nieuw in Duindorp wordt opgebouwd.

Misschien kent Edje al die beroemdheden wel van zijn eigen flirts met het sterrendom – hij was te zien in Spuiten en Slikken, waar hij vertelde over medicinale wietolie, en speelde eens een gastrolletje als slechterik in GTST. Ook over die ervaringen vlogt hij er lustig op los.

Het meest fascinerende deel van Edjes vlog is echter zonder twijfel de gevangenisserie die hij heeft opgenomen. In deze serie zien we dat Edje in de gevangenis zit. Dat weerhoudt hem er echter niet van gewoon door te blijven vloggen en blowen. Ook wordt er in de gevangenis waar Edje vast zit vrolijk in drugs gehandeld door corrupte cipiers, en lijken de gevangenen het compleet voor het zeggen te hebben.

Uit deze video’s blijkt dat Edje en zijn vrienden niet alleen een unieke kijk op de wereld om zich heen hebben, maar ook een groot acteertalent bezitten. De mix van feit en fictie maakt Edjes vlog een uniek kanaal dat iedereen zou moeten volgen.