Kapper en sportschool zijn er klaar voor, maar horeca ziet 1,5 meter niet zitten

1,5 metermaatschappijEven op de bonnefooi naar kapper of sportschool? Vergeet het maar. Veel ondernemers die nu nog op slot zitten, voeren een tijdslot in voor hun klanten. Het is een van de maatregelen waarmee we de nieuwe 1,5 metereconomie ingaan. Ruim dertig sectoren zijn er klaar voor. Alle ogen zijn daar gericht op Mark Rutte, maar de horeca heeft nog een groot probleem.
Raymond Boere & Victor Schildkamp 20-04-20, 19:00

Maximaal acht sporters mogen elk kwartier naar binnen. Maar niet voordat ze vanuit huis een afspraak hebben gemaakt. Omkleden doe je ook daar; kleedruimtes en douches blijven op de sportschool dicht. Eigenaar Cees Arendse van de gelijknamige sportschool uit Tilburg heeft er alles voor over om weer open te gaan.

Felgele stickers op vloeren en muren geven de looprichting aan. Gasten gaan via de voordeur naar binnen, via de achterdeur naar buiten. Arendse heeft veel sporttoestellen buiten bedrijf moeten stellen om aan de 1,5 metereis te voldoen: van de 24 fietsen zijn er nog maar 10 in gebruik. De rest heeft geen zadel meer, om te voorkomen dat mensen er toch op gaan zitten. Zijn plan ligt ter goedkeuring bij het kabinet. Morgenavond hoopt hij op groen licht van Mark Rutte. ,,Zo moet het veilig kunnen, denken wij.’’

Sportschool-eigenaar Cees Arendse denkt dat hij de boel op orde heeft. © Koen Verheijden

We hebben mondkapjes en handschoe­nen klaar liggen om veilig te kunnen knippen
Kapper Sissie Ploegmakers
Hij is niet de enige die de vlucht naar voren neemt. Ook kappers zijn in rap tempo aan de slag gegaan om een manier te vinden waarmee ze toch weer veilig open kunnen. Kapper Sissie Ploegmakers uit het Brabantse Schaijk is de zaak nog aan het verbouwen. Tussen de wasstoelen komen straks glazen schermen. Op de bonnefooi binnenwaaien kan niet meer. Alles gaat op afspraak. ,,En we hebben de mondkapjes en handschoenen al in huis om zelf veilig te kunnen knippen. We hebben er ook allemaal zin in.”
De kappers en sportscholen zijn niet de enigen die er ‘klaar’ voor zijn. Zo’n 35 sectoren hebben hun plannen bij het ministerie van Economische Zaken liggen. Dierentuinen, bioscopen, musea, sportclubs, vakantieparken, jachthavens, makelaars, campings, noem maar op. Eén rode draad in de plannen is: op afspraak komen, online tickets kopen, de ondernemer moet grip krijgen op wie komt en wanneer.

Kapper Sissy Ploegmakers uit het Brabantse Schaijk is de zaak nog aan het verbouwen. Tussen de wasstoelen komen straks glazen schermen. © Koen Verheijden
Zelfs bij pretparken bijvoorbeeld. ,,Alleen zo kunnen we organiseren dat er op een mooie dag niet te veel mensen naar de parken komen’’, zegt directeur Kees Klesman van de Club van Elf, een organisatie voor grote dagattracties. Veel details geeft hij verder nog niet prijs, zoals veel branches terughoudend zijn. Maar ook bioscopen bijvoorbeeld, zullen gaan werken met looplijnen, vaste (en minder) zitplaatsen en een slimme spreiding van de populairste films. Niet twee blockbusters tegelijk draaien dus.

Het heeft voor dagjesmensen ook voordelen. Extreem druk zal het niet meer zijn in de musea, dierentuinen en attractieparken. Maar bij elke ondernemer knaagt de vraag: hoe rendabel is het? ,,Daar zal de overheid rekening mee moeten houden’’, zegt Edwin van Scherrenburg, die de woordvoering namens VNO-NCW en MKB-Nederland doet. ,,Veel bedrijven gaan verlies lijden. Dat zal gecompenseerd moeten worden, want dit alles is wel het gevolg van overheidsbeleid.”

De attracties in De Efteling liggen stil, maar de pretparken werken eraan hun bezoekers weer te kunnen verwelkomen. © Videostill
Zo verwacht sportschoolhouder Cees Arendse nog maar minder dan de helft van zijn gebruikelijke aantal sporters te kunnen ontvangen. ,,Maar alles wat wij kunnen verdienen, betekent dat we minder steun nodig hebben. En als ik zie hoe druk het is op veldjes met fitnessapparaten in de openbare ruimte, dan kunnen ze beter hier binnen terecht, waar wij er wél alles aan doen om mensen afstand te laten houden.’’
Grootste pijnpunt in de ‘nieuwe samenleving’ is de horeca. ,,Ook wij hebben concept-protocollen klaar liggen, maar duidelijk is al: voor 85 procent van de cafés en restaurants moet echt een compensatieregeling komen, veel ruimer dan nu’’, zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Dus: of geld erbij, of gewoon hardop zeggen: we saneren een groot deel van de horeca. Maar zég het dan ook eerlijk.”

De Rotterdamse horecaman en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen. © Frank de Roo
WC
Willemsen maakt er geen geheim van eigenlijk niet te geloven in de 1,5 meterhoreca. ,,Ik zie het niet. Gasten moeten naar de wc en lopen langs elkaar. Neem kleine cafés waar straks nog maar acht man in kunnen. Dan moet er een naar de wc, moeten die andere zeven dan eerst naar buiten voordat die ene naar achteren kan lopen? Veel keukens moeten ook ruimer, anders kan er maar één kok in. Horeca is sowieso een plek om dicht bij elkaar te zijn. Misschien dat het in dure restaurants kan, waar je de hele avond aan een tafel zit en sowieso niet te dicht op elkaar, maar dat is maar een klein percentage van het totaal.”
De horecavoorman vraagt zich hardop af ‘hoe lang de héle samenleving die anderhalve meter dan wil volhouden’. Willemsen hoopt dat de overheid in elk geval heel goed kijkt naar het Zweedse voorbeeld, waar de horeca nog open is en een beroep wordt gedaan op eigen verantwoordelijkheid.
Hotels
Een uitzondering binnen de horeca zijn de hotels, waar op 1,5 meter opereren ‘een ander verhaal is’, erkent Willemsen. Zo staan bijvoorbeeld de honderd Fletcher Hotels in Nederland klaar. Bar en restaurant zijn zo aangepast dat gasten altijd ruim uit elkaar blijven, compleet met ‘afzettafels’, waardoor het bedienend personeel ook op 1,5 meter meter blijft. ,,Wij mógen zelfs al open. Ja, ook onze restaurants, maar alleen voor hotelgasten’’, zegt ceo Rob Hermans. ,,Alleen heeft opengaan nu nog weinig zin. Maar zodra Rutte afstapt van het blijf-thuisadvies, gaan onze deuren weer open.”