Barcelona is coke-hoofdstad van Europa

BARCELONA – Uit een analyse van afvalwater in 56 Europese steden wordt in Barcelona de hoogste waarde aan cocaineresten in het rioolwater teruggevonden. Het gaat gemiddeld om 965,2mg per 1.000 inwoners per dag.

cocaine

© Else Beekman

Dit is de hoogste waarde die is gemeten sinds het onderzoek ‘

Wastewater analysis and drugs’ van start ging en het gaat om een toename van 34% ten opzichte van het eerste hoogste resultaat dat werd aangetroffen in Antwerpen in 2011. Het Zwitserse Zürich staat op de tweede plek met 934,4 mg per dag per 1.000 inwoners. Dit is het tweede hoogste getal ooit gemeten. In Barcelona wordt door de week het meest gebruikt. Zürich staat echter wat weekendgebruik betreft bovenaan. Slechts één Britse stad kwam terecht in de top tien, namelijk Bristol op zes. Londen, de stad die in 2014 en 2015 op één stond, is helemaal uit de lijst verdwenen.

In een ander rapport van de Europese Unie over drugsgebruik werd geconcludeerd dat ruim 13% van de Spanjaarden tussen 15 en 34 op zijn minst één keer cocaine hebben gebruikt in hun leven. Het EU-gemiddelde staat op 6,3% en Spanje heeft het hoogste percentage van alle lidstaten.

4,4% van de Spaanse jeugd blijkt regelmatig coke te snuiven in het afgelopen jaar en 2% geeft aan dat nog in de afgelopen maand te hebben gedaan.

Wat amfetaminegebruik staan Eindhoven, Antwerpen en Saarbrücken bovenaan. Gaat het methamfetamine dan winnen steden in het oosten van Duitsland en Finland het. Tot slot worden de meeste sporen van MDMA-gebruik aangetroffen in België, Nederland en Noorwegen