Blunder bij politie: onderzoek naar vaten met mogelijk drugsafval vergeten

ARNHEM – De politie heeft achttien in het Arnhemse buitengebied gedumpte vaten met vermoedelijk drugsafval laten vernietigen zonder onderzoek naar de inhoud en herkomst te doen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, gaat de politie uitzoeken.

 

,,Er is iets goed mis gegaan. Waarom we geen onderzoek hebben gedaan naar deze gedumpte vaten, weet ik niet. Maar we gaan het uitzoeken. Er zijn nu vaten vernietigd waarvan we de inhoud niet kennen. Dat is kwalijk en had niet mogen gebeuren’’, zegt politiewoordvoerder Ronald van der Leeden.

Wandelaar

Afgelopen donderdagmorgen rond 09.00 uur trof een wandelaar langs een bospad bij de Deelenseweg vlakbij Burgers’ Zoo in Arnhem achttien vaten aan. Hij belde de politie die meteen de brandweer inschakelde. ,,Wij hebben de plek afgezet met linten en gezien dat er geen gevaar was voor mens en milieu. Dan houdt voor ons het werk op’’, zegt Marco Misset van de brandweer.

De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) zorgt voor de afvoer van de gedumpte vaten met vermoedelijk chemisch afval. ,,Wij kregen te horen dat het afval niet nader onderzocht zou worden en dat we het konden opruimen. Wat erin zat? Dat weten we niet’’, zegt een woordvoerder van de ODRA.

‘Niet blij mee’

Zonder dat de politie zich had laten zien aan de Deelenseweg, haalde het gespecialiseerd bedrijf ADJ Milieutechniek de vaten op. ,,Voor zover wij hebben kunnen vaststellen, bevatten de jerrycans basisstoffen voor een drugslab. Wij hebben het naar de verwerker gebracht’’, vertelt een medewerker van het bedrijf.

Bij dit soort vondsten schakelt de politie de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) in. ,,Bij voorkeur gaat dit team naar de vindplaats van de vaten, maar door omstandigheden kan het gebeuren dat daarvoor de tijd ontbreekt. Dan laten we de vaten opslaan bij de verwerker en doen we daar onderzoek naar de inhoud. Dat is nu niet gebeurd. We zijn daar uiteraard niet blij mee en zullen uitzoeken waar het fout is gegaan’’, zegt Van der Leeden.