Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

 – Tien Brabantse ziekenhuizen, waaronder Amphia en Bravis, gaan zelf onderzoeken door welke drugs mensen op de spoedeisende hulp belanden. ,,Omdat we geen inzicht hebben in de precieze cijfers, blijft het anders giswerk.’’

 

Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs.

Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet. Daarom gaan de tien Brabantse ziekenhuizen vanaf 1 december beter registreren welk type drugs patiënten hebben gebruikt. Het Bergs-Roosendaalse Bravis en Amphia (Breda en Oosterhout) doen mee.

,,Net als de andere ziekenhuizen hebben we het gevoel dat we op de spoedeisende hulp meer ghb-gebruikers zien’’, zegt een woordvoerder van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch. ,,Helaas hebben we geen inzicht in de omvang van het probleem, omdat we dit in het elektronisch patiëntendossier registreren als ‘intoxicatie’. We kunnen niet met een druk op de knop achterhalen om wat voor drugsvergiftiging het gaat.’’

Twee ziekenhuizen net buiten Brabant kunnen die cijfers wél zo oplepelen. Het Diakonessenhuis in Utrecht en het RadboudUMC in Nijmegen kregen in 2017 respectievelijk circa 120 en 100 ghb-gebruikers in comateuze toestand binnen. Volgens beide fors meer dan de jaren daarvoor.

Staatssecretaris

Harmen Beurmanjer, onderzoeker bij Novadic-Kentron.© Leon de Leijer

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) zei dinsdag nog dat hij voor heel Nederland wil weten hoeveel mensen deze vloeibare drug gebruiken en of het beleid effectief is.

Novadic-Kentron juicht de aanpak van de tien Brabantse ziekenhuizen toe. ,,Registratie geeft vaak een goede indicatie van ghb-problematiek in een bepaald gebied. En het geeft handvatten voor beleid en preventie’’, zegt Harmen Beurmanjer, ghb-onderzoeker van de verslavingszorginstelling.

Van ghb is bekend dat je er ontspannen en minder angstig van wordt. De drug is gemakkelijk verkrijgbaar en relatief eenvoudig zelf te maken.

Onderzoeker: ‘Leven zonder ghb is ondraaglijk voor verslaafde’

Harmen Beurmanjer, ghb-onderzoeker van Novadic-Kentron, houdt er rekening mee dat de toegenomen opname van ghb-patiënten in ziekenhuizen kan leiden tot een grotere vraag om hulp om bij Novadic-Kentron van de verslaving af te komen.

,,Ghb-verslaafden vinden hun leven met ghb moeilijk, maar een leven zonder ghb ondraaglijk”, zegt Beurmanjer. Hiermee wil hij de hardnekkigheid van deze verslaving onderstrepen. Volgens hem is ghb vergeleken met andere drugs spotgoedkoop. Dat kan mede verklaren waarom iemand snel(er) begint om ghb te gebruiken en dat lang blijft doen.

Coma

Een verslaafde neemt dag en nacht elke twee uur een hoeveelheid ghb die moeilijk is te doseren. Door een te grote dosis in coma belanden leidt lang niet altijd tot een schrikeffect bij het slachtoffer. Beurmanjer: ,,Wie na een te hoge dosis ghb ontwaakt uit coma is helder. Alsof er niets is gebeurd. Maar er is reden om aan te nemen dat langdurig gebruik van ghb leidt tot problemen met het geheugen zoals dat het geval kan zijn bij een alcoholverslaving.’’

Vorig jaar lieten zich 229 cliënten voor ghb-gebruik behandelen bij Novadic-Kentron Verslavingszorg in Brabant. Het ging om 24 jongeren vanaf 12 tot 24 jaar. In de eerste drie kwartalen van dit jaar lieten zich 218 cliënten behandelen voor ghb-gebruik. Daartoe behoorden 14 jongeren.

Kalmeringsmiddelen

Bij het behandelen van ghb-verslaafden maakt Novadic-Kentron gebruik van kalmeringsmiddelen of medicinale ghb die gecontroleerd wordt afgebouwd. Jarenlang had twee derde van degenen die waren afgekickt binnen drie maanden een terugval. Nu is dat iets minder dan de helft.

Beurmanjer hoopt op een verbetering dankzij een proef met een nieuwe richtlijn waarmee Novadic-Kentron deze maand start in de regio Roosendaal. De aanpak wordt mogelijk ook in andere delen van Nederland ingevoerd. ,,Veel cliënten denken van hun verslaving af te zijn als zij er lichamelijk van zijn afgekickt. Maar de enorme geestelijke afhankelijkheid wordt onderschat. Daar besteden we nu meer aandacht aan door verslaafden in contact te brengen met ex-verslaafden. En zo zijn er meer aanpassingen waarmee de behandeling efficiënter moet zijn.’’