Burgemeester Gelok: Politie komt niet in actie na tips over drugs

  • Douanepersoneel onderzoekt een aangespoeld sportvisbootje.

    Douanepersoneel onderzoekt een aangespoeld sportvisbootje.

     

HEINKENSZAND – Door een gebrek aan agenten krijgen tips over verdachte scheepsladingen geen vervolg. “De drugs zijn er, maar veel drugszaken komen niet voor de rechter.” Dat stelt burgemeester Jaap Gelok van Borsele.

In Vlissingen komen die mensen het bureau niet uit.

De voorzitter van de havendriehoek maakt zich hele grote zorgen over de weinige agenten die de Zeeuwse havens in de gaten houden. Officieel moeten dat er zes zijn. In de praktijk zijn het er twee. Maar Gelok vindt zes ook nog veel te weinig. Hij wijst naar de Rotterdamse Zeehavenpolitie waar 350 mensen werken. Het speurwerk dat in de Zeeuwse havens blijft liggen wordt volgens hem ook niet overgenomen door de politie te water. Die dienst heeft meerdere boten in Zeeland gestationeerd. Gelok: ,,Maar in Vlissingen bijvoorbeeld liggen die boten stil en komen die mensen het bureau niet uit.”

In vergelijking met een aantal jaar geleden is ‘het structureel toezicht op het water en in de havens door de politie drastisch verminderd’. Ook wordt er volgens hem nauwelijks nog gerechercheerd. “De expertise is weg en als er vanuit de marechaussee of douane tips worden gegeven aan de politie, zie ik lang niet altijd een vervolg.”

Gelok heeft binnenkort overleg met hoofdcommissaris Hans Vissers van de politie Zeeland- West-Brabant. “Ik wil geen toezeggingen, geen papieren plannen, geen casemanagers. Daar hebben we er genoeg van. Ik wil politiemensen op het water. Ik wil agenten die de kades afstruinen.”