Cocaïne eindigde na rampzalige tocht op Zeeuwse kust

boot

CADZAND – Een grote drugssmokkelpartij met een zeesleper uit Paramaribo eindigde na een tocht over de oceaan op het strand van Cadzand. Over 3 weken moet de schipper van cokeboot De Zeeland voor de rechter verschijnen. Een reconstructie.

 

‘Vier vissers gered in vliegende storm’, meldt de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) vrijdagochtend 15 januari. Het bericht gaat over een staaltje zeemanschap van de bemanning van reddingboot Zeemanshoop uit Breskens, geholpen door een helikopter met kikvorsman van de Belgische kustwacht. Met gevaar voor eigen leven halen ze in het holst van de nacht de kapitein en drie hengelaars van boord van het in nood verkerende sportvisbootje Zeeland.

Dat gebeurt zo’n tien kilometer voor de kust van Knokke. Het 12 meter lange, stuurloze schuitje is op dat moment een speelbal van de zeven meter hoge golven en de gierende noordwester storm, kracht 10 tot 11 volgens het KNMI.

Zakken vol cocaine
De autoriteiten vragen zich meteen af wie het in zijn hoofd haalt om in zulke barre weersomstandigheden gezellig te gaan wrakvissen op de Noordzee. Het antwoord ligt de volgende dag letterlijk op het strand van Cadzand, waar de golven de gehavende Zeeland op de kant gooien. Aan boord vinden douaniers geen kisten met kabeljauw maar zakken vol cocaïne, in totaal 1.200 kilo cocaïne. Dat is nog eens een vangst, maar dan voor de recherche.

Dat de zee geeft en neemt, is voor de cocaïnesmokkelaars een keiharde en dure realiteit. Hun lading had op straat zo’n 30 miljoen euro opgebracht. Deze rampzalige afloop hadden ze drie weken eerder niet kunnen vermoeden. De politie gaat ervan uit dat de lading drugs toen aan de andere kant van de oceaan, voor de kust van Paramaribo, aan boord is gehesen van de Marian-V.

Zakenman uit Halsteren
De zeesleper met thuishaven Rotterdam is voor deze trip gecharterd door een zakenman uit Halsteren, die via een bedrijf in Rotterdam actief is de maritieme wereld en die vaker zaken doet in Suriname. Twee jaar geleden haalde hij het nieuws omdat de regering van Suriname de bij hem bestelde veerpont Albina niet wilde afnemen. Maar de politie kent hem ook goed: de man was in 2007 betrokken bij een enorme drugszaak rond de grootschalige productie van xtc- en amfetamine. Samen met zijn vrouw haalde hij volgens het OM grondstoffen uit onder meer China en België.