Cocaïne in je portie zalm: het kan

60Het klinkt onwerkelijk, maar toch is er een kans dat sommige stukken zalm die vorig jaar in de winkels hebben gelegen een zekere hoeveelheid cocaïne bevatten. Rondom de kust van Seattle zijn de dieren namelijk eind 2014 in aanraking gekomen met afvalwater waar sporen van drugs in zijn aangetroffen.

En dat is niet het enige: uit samples is gebleken dat in totaal 81 soorten drugs in het water rondzweefden. Ook sporen van antibiotica, antidepressiva en nicotine zijn aangetroffen.

Nadat het nieuws bekend werd is er ook onderzoek gedaan naar de zalm zelf die gevangen is in de omgeving. Daaruit werd duidelijk dat de vissen inderdaad de resten van drugs met zich mee droegen

GEEN GEVAAR

Nu hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken over de gezondheidsrisico’s: volgens wetenschappers zijn de hoeveelheden die gevonden zijn zo laag dat ze geen negatieve invloed kunnen hebben (tenzij je de hele dag alleen maar zalm uit de regio zou eten). Maar het is natuurlijk wel de vraag wat de vergiftiging op de lange termijn doet met de flora en fauna van het getroffen gebied.

Het is overigens onduidelijk of in Nederlandse supermarkten ook echt de besmette zalm heeft gelegen die afkomstig is uit de omgeving Seattle.