Corrupte douanier liet jaren containers met drugs door

22

Opnieuw wordt een douanier in de Rotterdamse haven verdacht van corruptie. De man is begin deze maand aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie. Hij zou zich jarenlang hebben beziggehouden met het doorlaten van drugs.

De douane lijkt inmiddels een structureel probleem te hebben. De aanhouding van deze douanier komt bijna een jaar na de aanhouding van gerrit g de douanier die een groot aantal drugsbazen in de Rotterdamse regio bediende met zijn kennis van het douanesysteem.

Door zijn aanhouding sleepte hij een groot aantal drugshandelaren in zijn val met zich mee. Tientallen verdachten zijn het afgelopen jaar aangehouden, honderden kilo’s drugs zijn onderschept.

Bronnen bij de douane melden dat de man die nu is aangehouden een directe collega was van Gerrit G. op de afdeling pre-arrival, de afdeling waar de selectie van de te controleren containers wordt gemaakt. Dat gebeurt in een kantoor op de Laan op Zuid in Rotterdam. Ze zouden ook samen vakantie hebben gevierd op Curaçao. Justitie wil dat niet bevestigen. Het OM maakt verder ook geen details bekend over de verdachte.

Witwassen
De echtgenote van de verdachte douanier wordt verdacht wordt van witwassen. De politie en de FIOD hebben eind januari invallen gedaan in woningen in Rotterdam en Dieren (Gelderland). Daar zijn duizenden euro’s gevonden. Het geld is in beslag genomen.

Justitie denkt dat de man tonnen heeft verdiend met zijn praktijken. De douanier liet tegen betaling bepaalde containers door, blijkt uit onderzoek. De rechtbank heeft dinsdag besloten dat hij de komende 2 weken vast blijft zitten.

De douane laat weten dat na de affaire Gerrit G. in april vorig jaar ‘maatregelen’ zijn genomen waardoor de ‘kans op herhaling kleiner zou moeten zijn’. Wat die maatregelen inhouden blijft vaag. Een woordvoerster zegt desgevraagd dat de ‘procedures en automatisering’ zijn aangepast. ,,Dit incident zal waar nodig leiden tot verdere maatregelen.”

Campagne
Juist vorige maand is een campagne begonnen om mensen die in de haven werken te waarschuwen voor criminaliteit.

Havenmedewerkers worden geregeld benaderd door drugscriminelen om bijvoorbeeld hun toegangspas af te staan, waarmee ze ongehinderd op het terrein kunnen komen. In de campagne worden vrachtwagenchauffeurs en havenpersoneel opgeroepen om anoniem melding te doen van verdachte situaties