criminelen dumpen drugsafval in mestkelders

Op twee agrarische bedrijven in Noord-Brabant zijn resten van synthetische drugs aangetroffen op het maïsland. Het drugsafval is door criminelen in mestkelders gedumpt en via de mest uiteindelijk op het land terechtgekomen.

Het betreft bedrijven in Someren en Baarle-Nassau. De hoeveelheden speed (amfetamine) en mdma, de werkzame stof in xtc, die werden aangetroffen, waren volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zo laag dat ze niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Omdat het niet de bedoeling is dat het spul in voedsel belandt, trekken de provincie en NVWA aan de bel. Ze roepen boeren en burgers op aan de bel te trekken als ze aanwijzingen hebben dat er drugsafval in mest kan zitten. „Hoe meer ogen en oren die dit kunnen signaleren, hoe beter”, stelt de zegsman van de provincie. In Baarle-Nassau bijvoorbeeld, klaagden omwonenden in 2016 over een chemische lucht uit een gierkelder. Onderzoek wees later uit dat er drugsafval in deze mest zat. De mest was toen al uitgereden op het land.