Via dark web opgerolde bende verstopte drugs in make-up dozen

De politie heeft in Amsterdam en Werkendam een groep handelaren opgepakt die via het dark web tienduizenden pakketten met drugs over de hele wereld zouden hebben verstuurd. Drie mannen van 32, 50 en 36 jaar en een vrouw van 48 zijn opgepakt.

 

Dat melden De Telegraaf en de NOS. De drie mannen werden dinsdag, toen ze op hun computer nog waren ingelogd op het dark web, op heterdaad betrapt tijdens een inval van de politie in vijf woningen en een kantoor in Amsterdam. Op de computers trof de politie verzendlijsten aan met duizenden namen en adressen van vermoedelijke kopers.

Het dark web is een onderdeel van internet dat niet rechtstreeks vindbaar is voor zoekmachines.

De vrouw werd in een loods in Werkendam betrapt bij enkele 3D-printers, waarmee vermoedelijk verpakkingsmateriaal voor drugs werden gemaakt. Zo werden de drugs onder meer in make-up dozen en inktcartridges gestopt. De verboden middelen, zoals lsd, cocaïne en mdma, gingen onder meer naar Australië, Singapore en Nieuw-Zeeland.

Hansa

© ANP

De NOS meldt dat de vier in het verleden op de darkwebsite Hansa Market drugs aanboden onder de naam DougHeffernan. De illegale handelsplaats Hansa werd vorig jaar mei overgenomen door de politie, die de site een maand lang in de lucht hield om drugskopers en -verkopers op te sporen. DougHeffernan was een van de grootste aanbieders van onder meer cocaïne, xtc en mdma.

Nadat Hansa uit de lucht was gehaald, achterhaalde de politie de identiteit van de personen achter DougHeffernan, stelt de NOS. Omdat veel handelaren na de politieactie bang waren te worden ontdekt, verdween DougHeffernan met veel andere aanbieders van het dark web.

Na een aantal maanden doken er op de marktplaats Dream Market echter nieuwe aanbieders op. Ook die accounts zijn deze week dus door de politie opgerold.