Derde verdachte megasmokkel coke Drimmelen opgepakt

cokeDRIMMELEN/BERGEN OP ZOOM – Een 44-jarige man uit Bergen op Zoom is dinsdagmorgen aangehouden als derde verdachte in verband met de smokkel van 5.000 kilo cocaïne. Een vorige week opgepakte man uit Drimmelen (33) is door de rechter-commissaris naar huis gestuurd, maar blijft verdachte.

Hij werd aangehouden bij de loods in Drimmelen waar de container werd afgeleverd waarin de drugs hadden gezeten. Een 51-jarige man uit Breda die ook vorige week dinsdag is gearresteerd, blijft wel in voorlopige hechtenis.

De enorme lading coke, met een straatwaarde van 150 miljoen euro, werd vorige week maandag ontdekt in de haven van Antwerpen in een container met ananassen. De politie wil niks zeggen over de rollen die de verdachten zouden hebben gespeeld. Ze zegt geen aanwijzingen te hebben wie of welke organisatie er achter de enorme smokkel zit.

De politie vraagt dinsdagavond landelijk aandacht voor de zaak in het tv-programma Opsporing Verzocht. Net als vorige week roept ze mogelijke getuigen en betrokkenen op zich bij haar te melden, om wraakacties in het milieu te voorkomen.

“De praktijk heeft geleerd dat criminele organisaties die zo’n dure lading kwijtraken iemand verantwoordelijk stellen binnen eigen kringen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken naar liquidaties. Dat willen we voorkomen”, zegt woordvoerder Thomas Aaling van de landelijke recherche. Een voorbeeld van zo’n liquidatie is vermoedelijk de moord twee jaar geleden op Rinus Moerer uit Steenbergen.

De politie gaat ervan uit dat opdrachtgevers hem hebben laten ombrengen uit wraak voor een mislukt coketransport van ‘slechts’ enkele honderden kilo’s via de haven van Rotterdam.