Deze voormalige Colombiaanse huurmoordenaar is een hit op YouTube

John Jairo Velásquez. Foto POPEYE_Arrepentido / YouTube

Stel dat een bekende onderwereld-figuur als Willem Holleeder na zijn vrijlating in 2012 YouTube-video’s was gaan maken. Zoiets is gebeurd met een crimineel in Colombia. 

John Jairo Velásquez zat meer dan twintig jaar vast in de Colombiaanse cel. Hij was één van de huurmoordenaars die in opdracht van de beruchte drugsbaas Pablo Escobar in de jaren tachtig en negentig honderden mensen omlegde. Van politici en andere dealers tot de ex-vriendin van Escobar.

 

Augustus 2014 kwam Velásquez, bijgenaamd Popeye, op vrije voeten. Hij dacht dat de kans tachtig procent was dat hij door een oude rivaal geliquideerd zou worden, maar dat is niet gebeurd. In plaats daarvan is Velásquez een beroemdheid op YouTube geworden, schrijven onder meerThe Guardian en The New York Times

Berouwvolle Popeye

Velásquez plaatst video’s waarin hij spijt betuigt voor zijn daden, vertelt over zijn reïntegratie in de maatschappij en inzicht geeft in de werkwijze van het Medellínkartel, dat in de jaren zeventig en tachtig de wereldhandel in cocaïne beheerste. Zijn kanaal met de titel ‘Berouwvolle Popeye’ heeft binnen een jaar meer dan 117.000 abonnees vergaard. De video’s zijn bijna 10 miljoen keer bekeken.

Het gaat de voormalig huurmoordenaar naar eigen zeggen niet om de faam of het verheerlijken van criminaliteit. Hij wil de verhalen uit zijn misdadige periode vertellen en doorgeven.

“Het is belangrijk dat nieuwe generaties zich niet fixeren op het figuur Pablo Escobar, en zeker niet op mijn persoon”, zegt Velásquez in een van zijn video’s. “Wij moeten geen voorbeeld zijn voor iemand. Wij zijn criminelen.”

Fans en tegenstanders

Zijn video’s hebben hem een hoop fans opgeleverd. Een kijker schrijft in de reacties: “Ik houd van je uitspraken, omdat ze zo eerlijk en dapper zijn. Knuffel.” Een ander prijst zijn geestdriftige persoonlijkheid waarmee Velásquez “de waarheid kan vertellen aan de Colombiaanse samenleving”.

Maar niet iedereen is te spreken over zijn status als ‘knuffelcrimineel’. “Hij is een beroemdheid geworden vanwege zijn misdaden”, zegt Gonzálo Rojas tegen The Guardian. Rojas’ vader was aan boord van een vliegtuig dat door een bom van het drugskartel werd opgeblazen. “Het is een klap in het gezicht voor alle slachtoffers dat hij zich nu opwerpt als expert en adviseur, terwijl hij geen spijt heeft betuigd voor wat hij ons heeft aangedaan.”