Dode man (48) in Geldrop werkte én woonde waarschijnlijk in drugslab

Terwijl de 41-jarige krantenbezorger Gian Baks vanmorgen rond 4.30 uur op weg was naar zijn werk, zag hij een man op straat liggen in het Brabantse Geldrop. ,,Vermoedelijk was hij toen al overleden. Hij zag heel grauw.” De man was kort daarvoor waarschijnlijk aan het werk in een nabijgelegen drugslab in een garagebox, waar de dampen hem fataal werden.

In de vroege morgen, zo rond half vijf ’s ochtends al, fietste krantenbezorger Gian Baks richting het krantenverdeelpunt. In de buurt van een bedrijfsverzamelgebouw in Geldrop, vlakbij Eindhoven, ontwaarde hij een man op straat.

Ik meende zijn borstkas te zien bewegen

Gian Baks

Volgens Baks leek het of de man nog leefde toen hij hem aantrof. ,,Ik meende zijn borstkas te zien bewegen”, aldus Baks. ,,Ik heb daarom ook niet het alarmnummer van de politie gebeld maar 0900.”

De man lag op straat, zonder zichtbare sporen van geweld, aldus de krantenbezorger. ,,Zijn broek hing op zijn enkels. Het leek erop of hij had staan plassen en daarbij was gevallen, misschien wel door een teveel aan drank of drugs. Ik ben BHV’er en heb er direct een collega bij gehaald om de man eventueel te kunnen helpen, maar vermoedelijk was hij toen al overleden. Hij zag heel grauw.”

Het leek erop of hij had staan plassen en daarbij was gevallen

Gian Baks

Lees door onder de tweets.

Rond 5u vanochtend hebben wij op straat #DeBleekvelden #Geldrop een dode man aangetroffen. Collega’s zijn daar aanwezig om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak en de identiteit van de man.

Identiteit van de man is op dit moment nog niet vastgesteld #Geldrop. Ook naar de doodsoorzaak wordt nog onderzoek gedaan. #LFO (Landelijke Faciliteit Ontmantelen) is onderweg om onderzoek te doen naar de mogelijke aanwezigheid van synthetische drugs in een garagebox in de buurt.

Drugslab

De politie onderzoekt wat er gebeurd is en roept mensen die iets verdachts hebben gezien op om te reageren. De omgeving, op steenworp afstand van de Gamma, is ruim afgezet met rood-wit lint.

Het slachtoffer blijkt een man van 48 zonder geregistreerde woon- of verblijfplaats. In de garagebox vond de politie een slaapplek en andere sporen, waaruit bleek dat de man al enkele weken in de garagebox verbleef.

De politie denkt dat de man bezig was met het maken van grondstof voor synthetische drugs, een tussenstap in het productieproces. Daar ging vanochtend waarschijnlijk iets mis, waardoor de man onwel werd. Hij slaagde er nog in om naar buiten te gaan, maar viel vlakbij de garagebox neer.

In de garage vond de politie al snel tientallen jerrycans met chemicaliën, waarschijnlijk afval of grondstof voor het maken van drugs. Die worden nog onderzocht en opgeruimd door de Landelijke Faciliteit Ontmanteling (LFO).

Volgens een politiewoordvoerder is er niets ontploft in de garagebox. Wat er wel is misgegaan wordt onderzocht.

‘Nooit iets gemerkt’

De politie doet onderzoek bij een drugslab in een bedrijfspand in Geldrop. Het laboratorium werd ontdekt nadat een er een dode man op straat gevonden werd.

De politie doet onderzoek bij een drugslab in een bedrijfspand in Geldrop. Het laboratorium werd ontdekt nadat een er een dode man op straat gevonden werd.© ANP

Ondernemers in de straat reageren geschrokken op de vondst van de dode man. Van activiteiten die mogelijk verband houden met een drugslab zeggen zij nooit iets gemerkt te hebben. ,,Maar er gebeuren hier in de buurt wel meer dingen.”

In Kaatsheuvel kwamen november vorig jaar twee mannen om het leven in een garage die was ingericht als amfetamine-laboratorium. Twee anderen moesten gewond naar het ziekenhuis. ,,Al jaren waarschuwen wij voor de risico’s van dit soort verboden drugslabs waar mensen in een niet-professionele omgeving met giftige stoffen in de weer zijn”, aldus de politiewoordvoerder.

Lees door onder de foto.

Onderzoek op de Bleeklaan in Geldrop, waar een dode man is gevonden.

Onderzoek op de Bleeklaan in Geldrop, waar een dode man is gevonden. © Bert Jansen

De Bleekvelden is een straat op een industrieterreintje, aan de oostkant van Geldrop. Het ligt in een onrustige buurt vlakbij de Ter Borghstraat. Niet één enkele huurder maar volledige families houden zich in de Geldropse buurt bezig met hennepkweek, betoogden de gemeente en de politie in oktober nog voor de Raad van State. Op adressen waar de politie binnenvalt en waar een hennepkwekerij blijkt te zitten, hangt wel opvallend vaak een cameraatje. Onlangs werd er nog een drugspand gesloten na de vondst van op een haar na drie kilo cocaïne.

Rond de Ter Borghstraat gaat het van origine om een echte volksbuurt. De oude huizen, waarbij iedereen nog voor de gezelligheid voor zijn huisje zat, maakten hier lang geleden al plaats voor nieuwbouw. De slechte naam uit die tijd is volgens buurtbewoners een beetje blijven hangen. In januari werden er nog vier Geldropse verdachten aangehouden na een groot drugsonderzoek.

De situatie aan de Bleekvelden in Geldrop, nadat daar een dode man is gevonden.

De situatie aan de Bleekvelden in Geldrop, nadat daar een dode man is gevonden. © Rob Burg

Hulpdiensten bij de plaats waar de dode man is gevonden in Geldrop.

Hulpdiensten bij de plaats waar de dode man is gevonden in Geldrop. © Bert Jansen

Doorzoekingen Ter Borghstraat Geldrop in januari.

Doorzoekingen Ter Borghstraat Geldrop in januari. © Bert Jansen