Drugsafval gedumpt op Drentse Hondsrug: 28 vaten met grondstof voor harddrugs

Op de Drentse Hondsrug is een grote dumping van vermoedelijk drugsafval gevonden. Bij de Tienmaatsweg tussen Grolloo en Schoonloo werden 28 vaten gevonden met grondstoffen voor mogelijk amfetamine. Een dumping als deze komt in het Noorden nauwelijks voor.

De jerrycans en blikken met stoffen voor productie van synthetische drugs werden gevonden bij de Tienmaatsweg tussen Grolloo en Schoonloo. ,,De stoffen slaan direct op je longen’’, zegt een politiewoordvoerder. ,,Dat geeft wel aan hoe schadelijk dit is voor mens, dier en natuur. De chemicaliën kunnen weglekken en in het grondwater terecht komen.’’

Martijn Harms, boswachter op de Hondsrug namens Staatsbosbeheer, kijkt vreemd op van de troep. Dit soort afvalstortingen ziet hij vrijwel nooit in zijn gebied. ,,Restanten van hennepplanten vinden we wel regelmatig in de natuur, maar chemische restanten zien we gelukkig zelden.’’

Opmerkelijke vondst

De vondst is opmerkelijk, zeker in Noord-Nederland waar dit soort dumpingen vrijwel nooit worden aangetroffen. In het hele vorige jaar werd één keer een grote hoeveelheid drugsafval gevonden in het Noorden, bij Norg. Dat leidde meteen tot het oprollen van een drugslab in het Friese Haulerwijk.

Drugsdumpingen vinden vaker plaats in het zuiden van het land. Daar is de productie van synthetische drugs van veel grotere omvang dan in het Noorden. Met name in Brabant vormt gedumpt drugsafval een probleem. Op de opsporing van de producenten wordt flink ingezet.

Verschuiving pillenproductie naar het Noorden

Vanwege de grotere politie-inzet in Brabant verschuift de productie van harddrugs naar het Noorden. In Drenthe, Groningen en Friesland worden de laatste tijd Limburgse en Brabantse drugscriminelen gespot.

Gerry Veldhuis, sinds 1 januari de nieuwe korpschef in Noord-Nederland verklaarde onlangs in deze krant dat de pillenproductie zich noordwaarts verplaatst. Volgens hem zijn er signalen dat drugscriminelen naarstig zoeken naar panden in het Noorden waarin ze hun drugslabs kunnen onderbrengen.

De vondst bij Grolloo is overgedragen aan een landelijk politieteam dat zich bezighoudt met drugslabs en aanverwante zaken. Zij gaan monsters nemen en onderzoek doen. Dan moet ook blijken om welke stoffen het precies gaat.