Drugsbende genekt door brakke drugsboot

boot

Een drugsboot met motorpech en een pooltafel vol met lsd en hasj. Vandaag begon de inhoudelijke behandeling van het Higgins-drugsproces, een enorme zaak waar het Openbaar Ministerie jarenlang aan heeft gewerkt.

In totaal staan 13 mannen, 3 vrouwen en een bedrijf terecht. Ze zouden drugs over de hele wereld hebben gesmokkeld, onder andere hasj in een pooltafel en cocaïne met een zeiljacht.

Maar die boot bleek een behoorlijke miskoop…

De twee mannen die vandaag voor de rechter stonden, bereidden de grote cocaïnesmokkel voor. Ze kochten een zeilboot in Denemarken, waarmee ze naar Venezuela wilden varen omdat ze daar een koper hadden gevonden. Maar het was nogal een rampschip. Onderweg van Denemarken naar Nederland kwamen ze in januari 2012 in een storm terecht en moesten ze zelfs met een helikopter van de kustwacht worden gered.

Daarna vertrokken ze alsnog naar Zuid-Amerika. Maar toen raakte de motor oververhit, ging de startmotor kapot en uiteindelijk kwamen ze niet verder dan Curaçao. Daar lieten ze het schip achter en gingen op zoek naar een ander schip. Maar daar kwam het nooit van, want ze waren toen al gepakt door de politie. Met voor 30 miljoen euro aan drugs bij zich.

Het schip zwierf een jaar op zee; sinds eind 2013 ligt het in Curaçao aan de ketting. Verslaggever Saskia Belleman volgt het proces voor De Telegraaf:

Naast cocaïne, smokkelde de groep ook xtc, naar Zuid-Afrika. Uit datzelfde land importeerde de groep een pooltafel met Ajax-logo, volgestopt met hasj.

Coke, hasj, xtc en wapens

Het OM verdenkt de groep niet alleen van drugssmokkel; er zou ook hennep zijn geteeld, die naar Engeland ging. Ook had de groep wapens en valse identiteitsbewijzen. Justitie wil in totaal 6 miljoen euro terugvorderen van de verdachten.

De meeste verdachten werden in januari 2014 in Noord-Holland aangehouden. De politie had de groep al in 2011 in het vizier, door telefoons af te tappen. Maar daar konden de twee verdachten zich vandaag niks van herinneren. Of ze noemden het ‘grootspraak’ of ‘slap gelul’.

Het megaproces begon al in 2014, maar omdat er zoveel verdachten zijn, kon de inhoudelijke behandeling nu pas beginnen.

De komende tijd komen de andere verdachten nog voor de rechter. Half april horen ze dan welke straf justitie gaat eisen.