Drugslek in haven niet te stoppen

Dik twee jaar geleden zetten de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de havenbedrijven een campagne in gang om criminaliteit in de Rotterdamse haven tegen te gaan. Personeel moest worden behoed voor de verleiding van snel veel geld verdienen door drugscriminelen te helpen. De lekken in de haven blijken echter niet allemaal te stoppen. Nog maar al te vaak staan havenwerkers voor de rechtbank.

Een 38-jarige Schiedammer zwichtte half 2017 voor het grote geld. Als onderhoudsmonteur bij een overslagbedrijf op de Maasvlakte stak hij volgens het OM 70.000 euro in zijn zak in ruil voor zijn hulp bij het leeghalen van een container met cocaïne. Het is één van de vele voorbeelden.

Vandaag zijn het twee Rotterdammers (33 en 38 jaar) die in het verdachtenbankje zitten. Ze werkten bij een containeropslagbedrijf in Rotterdam-Heijplaat en hebben zich vorig jaar volgens het OM schuldig gemaakt aan de invoer van enkele partijen cocaïne vanuit Suriname. Ook is een vrouw (27), de partner van één van de mannen, verdachte in de zaak.

Bij haar arrestatie vond de politie 4700 euro in haar handtas. In een kledingkast bij de vrouw thuis stuitte de recherche ook nog eens op ruim een ton aan contant geld.

Het drietal werd eind augustus vorig jaar ontmaskerd. De douane gebruikte een vaak beproefde werkwijze nadat een container met drugs was onderschept. De pakketten met cocaïne zaten verborgen in de bodem van de container waarvan de reguliere lading was bestemd voor een adres elders in Nederland. Nadat de lading eruit was gehaald ging de container naar het opslagbedrijf voor lege containers waar de twee mannen werkten.

‘Uithalers’

Daar werden de drie verdachten ’s nachts aangehouden toen ze de coke – ruim 300 kilo – uit de container wilden halen. Een groep zwaarbewapende douanemedewerkers wachtte tussen de gestapelde containers de komst van de ‘uithalers’ op. Nadat ze waren overmeesterd verscheen de vrouw op het toneel. Ze kwam het terrein oprijden en werd klemgereden.

De 33-jarige Rotterdammer lijkt door het OM als de hoofdverdachte te worden beschouwd. Hij zou betrokken zijn geweest bij de voorbereidende handelingen van de smokkel van nog een drugscontainer met daarin 385 kilo coke. Daarnaast wordt hem verweten in de nacht van de arrestaties met zijn maat één van die containers naar een reparatieloods te hebben gereden om daar de bodem open te lassen en de drugs er uit te halen. De vrouw wordt ervan verdacht hand- en spandiensten te hebben verleend.