Europeanen blowen zeker 24 miljard euro

ed

Europeanen geven jaarlijks zeker 24 miljard euro uit aan drugs. Dat staat in een vandaag gepresenteerd rapport van Europol en het Europese drugskenniscentrum EMCDDA. Cannabis is met 38 procent de meest verhandelde drug, gevolgd door heroïne (28 procent), cocaïne (24 procent), amfetamine (8 procent) en xtc (3 procent).

Circa 22 miljoen volwassenen in de EU hebben het afgelopen jaar hasj of wiet gebruikt en één procent van de 500 miljoen Europeanen verkeert bijna dagelijks in hogere sferen. Hoewel het geestrijke onkruid steeds sterker wordt, zijn de prijzen de afgelopen tien jaar nauwelijks gestegen.

Nederland is een belangrijk productieland van wiet en xtc en blijft een populair doorvoerland voor vrijwel alle drugs, zo vermeldt het 2016 EU Drug Market Report. De beschikbaarheid van ‘traditionele’ drugs in de EU neemt toe, maar ook worden geregeld nieuwe substanties ontdekt. Vorig jaar waren het er honderd.

De drugsmarkt is een van de meest winstgevende activiteiten voor criminele organisaties, zei Europol-directeur Rob Wainwright. Hoewel er zorgen zijn over terroristen die geld verdienen met drugs, is er geen systematisch verband vastgesteld tussen drugshandel en terrorisme. Mensen- en wapenhandel is wel vaak verbonden met de drugswereld.

Het rapport analyseert daarnaast de “aanzienlijke” kosten van drugs voor de samenleving, waaronder verslaving. Ook verstoren investeringen met witgewassen drugsgeld de gewone economie. (ANP)