Fruithandelaar cel in voor witwassen van miljoenen aan crimineel geld

Een 48-jarige fruithandelaar uit Apeldoorn moet vier jaar de cel in, onder meer omdat hij bijna 5 miljoen euro heeft witgewassen. Het geld zou afkomstig zijn van cocaïnehandel. De man fraudeerde tussen januari 2007 en juni 2012.

De man is niet op een legale manier aan het geld gekomen. Volgens de rechtbank is er sprake van “contant geld met een criminele herkomst”.

Een paar jaar geleden liep hij tegen de lamp nadat in een bedrijfshal van hem 189 kilo cocaïne was ontdekt in containers met ananassen, schrijft Omroep Gelderland. Het Openbaar Ministerie had geen bewijs dat de man zelf had meegedaan aan drugssmokkel of drugshandel.

Dure horloges en auto’s

Met valse facturen liet hij contant geld zijn bedrijf in vloeien. Ook loste de man leningen contant af en stortte hij contant geld op zijn privé- en bedrijfsbankrekening. Daarnaast kocht hij dure horloges en auto’s.

Om voor de buitenwereld te verhullen hoeveel cashgeld hij had, maakte de fruithandelaar valse facturen. De rechtbank acht hem daarom ook schuldig aan valsheid in geschrifte. In zijn woning lag een gaspistool en munitie.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van zes jaar geëist. De rechtbank legde een lagere straf op omdat de zaak relatief oud is en veel media-aandacht kreeg.