Groninger rechtbank wil ‘xtc-pillen’ laten controleren

De rechtbank in Groningen wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een partij pillen laat onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut.

De pillen, 4.000 stuks, waren inzet van een ripdeal, in april dit jaar in een woning aan de Topaasstraat. Daarbij werd een van de verkopers neergeschoten.

Aannames

Volgens het OM gaat het om xtc-pillen. De politie heeft echter verzuimd te testen of het daadwerkelijk om xtc gaat. Tijdens de rechtszaak hadden advocaten hier ook op gewezen. Er wordt aangenomen dat het om drugs gaat, maar aannames mogen niet tellen in de rechtszaal, betoogden de advocaten.

Tweede kans

De rechtbank gaat hier in mee. Advocaat Meike Lubbers noemt dit verrassend. De grote vraag is, vindt Lubbers, of de pillen er nog zijn of dat die al zijn vernietigd. Als dat laatste het geval is, dan moet de rechtbank de verdachten vrijspreken, meent de advocaat. Zij noemt het overigens teleurstellend dat het OM een tweede kans krijgt. ,,Eigenlijk hadden de verdachten nu al moeten worden vrijgesproken.’’

Nieuwe zitting

Tegen drie verdachten waren celstraffen geëist van 12 tot 16 maanden. Vandaag zou uitspraak worden gedaan. Er komt nu een nieuwe zitting.

Tegen de 22-jarige man die zou hebben geschoten was 6 jaar celstraf geëist wegens een poging tot moord. Ook in deze zaak gelaste de rechtbank een aanvullend onderzoek naar DNA-sporen.