Grote drugsbaas op de vlucht voor jarenlange celstraf

De 47-jarige drugsbaas John K. uit Landgraaf is spoorloos, nadat hij donderdag nog werd veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en vier maanden.

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover L1 dat de man officieel staat aangemerkt als ‘voortvluchtig’.

Niet gemeld
De veertiger had zich donderdag eigenlijk moeten melden bij de rechtbank in Roermond, waar de rechter uitspraak deed in de grote drugszaak waarin John één van hoofdverdachten was. “Ik kan bevestigen dat hij zich moest melden, maar dat hij er niet was”, vertelt zijn advocaat Peer Szymkowiak. “Als hij er wel was geweest, was hij direct aangehouden. Ik weet niet waar hij nu is”, zegt de raadsman.

Openstaande straf
Bronnen vertellen L1 dat de drugsbaas mogelijk probeert een eerdere, nog openstaande, straf te omzeilen. Als hij de komende veertien maanden uit handen van justitie weet te blijven, zou een openstaande straf in België verjaren. Hij kreeg daar in 2009 een celstraf van acht jaar, maar zat deze nooit uit. Medio 2019 zou deze straf zijn verjaard.

Uitlevering België
Desgevraagd kan justitie die lezing bevestigen noch ontkennen. “De officier weet van de straf in België en uitlevering aan dat land is niet mogelijk”, vertelt een woordvoerder. “Maar we kunnen nu nog niet met zekerheid zeggen wat er met die Belgische straf was gebeurd, of we die hadden meegenomen. We moeten wat dat betreft nog kijken wat er mogelijk is op het moment dat we hem hier hebben.”