Het rioolwater zit vol resten coke en xtc

 

© Hollandse Hoogte

© Hollandse Hoogte

In Vianen wordt bovengemiddeld veel speed gebruikt in vergelijking met gemeenten in de regio. Het gebruik in Oudewater spant de kroon: drie keer zoveel als in de stad Utrecht en ook veel meer dan gemeenten in de regio.

In Vianen wordt bovengemiddeld veel speed gebruikt in vergelijking met gemeenten in de regio. Het gebruik in Oudewater spant de kroon: drie keer zoveel als in de stad Utrecht en ook veel meer dan gemeenten in de regio.

Lopik blijkt qua drugsgebruik lang niet het Sodom en Gomorra waar het in een eerder onderzoek op leek, al is het gebruik van speed wel hoger dan gemiddeld in de regio.

Een en ander blijkt uit rioolwateronderzoek dat acht Utrechtse gemeenten lieten uitvoeren door KWR Watercycle Research Institute. Het gaat om Vianen, Lopik, Houten, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Woerden en Oudewater.  Gezocht werd op amfetamine (speed), mdma (ecstasy/xtc), cocaïne, cannabis en methamfetamine (crystal meth). Die laatste werd als enige níet gevonden. 

Drugsresten
Het is voor het eerst dat gemeenten hun drugsbeleid objectiever bepalen op basis van onderzoek naar drugsresten in het riool. Voorheen werd drugsbeleid vastgesteld op basis van enquêtes. 

In het rioolwater van Vianen komen hoge scores voor van amfetamine, xtc, cocaïne en cannabis. Opvallend is dat het gebruik van mdma, cocaïne en cannabis in de onderzochte gemeenten lager is dan in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht, maar het gebruik van speed ligt in een aantal gemeenten fors hoger. 

Boerendrug
Het is vooral populair op het platteland. ,,Daarom wordt het ‘boerendrug’ genoemd”,  zegt de Lopikse wethouder Johan van Everdingen. ,,Het is goedkoop en er is makkelijk aan te komen.” 

Kijkend naar de andere gemeenten ligt het drugsverbruik in Lopik gemiddeld lager. Een Lopiks plan van aanpak probeert de lokale drugsmarkt te verstoren en wil hulpverleners scholen om verslaving sneller te herkennen.

Dat Oudewater en in mindere mate Vianen zo afsteken tegen een stad als Utrecht is volgens Wendy Schaap van verslavingsorganisatie Victas te verklaren doordat Utrechters voornamelijk ándere verdovende middelen gebruiken. 

Verveling
Speed is in trek in randgemeenten, soms gevoed door verveling. Volgens wethouder Marcel Verweij van Vianen kunnen de hoge waarden wijzen op een hoog verbruik of op een eventuele productie van drugs in de gemeente.

,,Maar op onze waterzuiveringsinstallatie wordt niet alleen rioolwater uit onze gemeente afgevoerd, maar ook uit Lexmond, Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd.”

De uitslagen kunnen volgens Verweij beïnvloed zijn door illegale lozingen.