Hoofdofficier van justitie: ‘Meer drugs en drugssmokkelaars pakken’

bomVLISSINGEN – We moeten meer drugs en drugssmokkelaars pakken. De drugs komen via de Zeeuwse wateren binnen, dat kan niet anders. Maar we pakken ze niet. Daar moet verandering in komen, zo zegt een stellige hoofdofficier van justitie Charles van der Voort.Vorige week zaterdag liet burgemeester Jaap Gelok van Borsele weten dat door een gebrek aan agenten in de havens en op het water tips over verdachte scheepsladingen geen vervolg krijgen. De hoofdofficier zegt in een reactie dat dat klopt en dat daar verandering in moet komen. ,,Gelok heeft inhoudelijk geen ongelijk.” Hij vindt echter ook dat de voorzitter van de havendriehoek zijn kritiek niet publiekelijk had moeten spuien. ,,Hij kan dat ook intern doen. Het is niet zo handig dat hij dat niet heeft gedaan

Weerbaar

Van der Voort heeft vorig jaar samen met de chef van de recherche een vaartocht gemaakt over de Zeeuwse wateren. Toen heeft hij, aldus de hoofdofficier, gevraagd waarom er de laatste jaren geen grote zaken zijn gedraaid die te maken hebben met de aanvoer van harddrugs via de Zeeuwse havens. Hij vindt dat dat weer moet gebeuren. ,,We moeten als overheid laten zien dat we weerbaar zijn. Als regio moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.”

Risicogebiede

Het gebrek aan agenten zorgt er volgens hem wel voor dat er onder andere in het Zeeuwse havengebied nu te weinig wordt gecontroleerd en gepatrouilleerd. ,,Door dat gebrek moeten agenten ook alleen op surveillance. Dan mijden ze risicogebieden omdat dat te gevaarlijk is. Dat snap ik.”

Volgens officier van justitie Marco van Leeuwen worden binnenkort tal van camera’s geplaatst in de Zeeuwse havens. ,,Want we moeten toe naar slimme manieren van toezicht.”

Gebrek aan agenten

De hoofdofficier geeft ook aan dat het gebrek aan agenten op de agenda staat van de minister. Hij wijst er ook op dat officier van justitie Gunnar van der Hofstede aangewezen is als havenofficier. ,,Hij pakt de zaken daar op.” Die officier is nu nog onderzoeksofficier in westelijk West-Brabant. Van der Voort: ,,Van der Hofstede moet aangeven hoeveel tijd hij nodig heeft om de havens goed te doen. Dan regelen we dat intern.”