‘In Antwerpen onderschepte partij cocaïne aanleiding voor serie schietpartijen en aanslag in Rotterdam’

Een partij van 4200 kilo cocaïne, die ruim drie weken geleden in de Antwerpse haven werd onderschept door de Belgische politie, is de oorzaak van het vuurwapengeweld van de afgelopen dagen in Rotterdam. Dat zeggen meerdere bronnen binnen en buiten het criminele milieu. De politie doet nog geen mededelingen over de mogelijke achtergronden van de beschietingen van vijf woningen en winkelpanden.
Sander Sonnemans bron ed

Na de inbeslagname van de grote zending coke, die was weggewerkt in een container vis uit Zuid-Amerika, werden in België veertien verdachten, onder wie meerdere jonge Rotterdammers en Amsterdammers van Surinaamse en Antilliaanse afkomst gearresteerd. De lading drugs zou zijn ingevoerd door een Amsterdamse bende. Doordat investeerders zwaar getroffen zijn door de ‘verdwenen’ drugs zouden de spanningen tussen criminelen in de hoofdstad steeds verder oplopen.

Ook in Rotterdam is daar nu sprake van. Alle slachtoffers van de beschoten winkelpanden en woningen hebben een Surinaamse achtergrond. Op één van die woningen – aan de Jagthuisstraat in Rotterdam-West – werd zondagnacht een bomaanslag gepleegd. Met een nog onbekend explosief werd enorme schade aangericht aan het pand dat na eerdere beschieting door de politie was verzegeld. De ontploffing zorgde wel voor een doorbraak in het onderzoek.
Het leidde tot de aanhouding van twee jonge Amsterdammers, een 21-jarige man en een 20-jarige vrouw die worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartijen. Ze konden na de enorme explosie worden getraceerd dankzij een getuige die bij de politie de vluchtauto van de twee had beschreven. Ze konden nog de zelfde nacht in hun woonplaats worden gearresteerd. ,,Een belangrijke stap in het onderzoek’’, zegt de politie.
De tekst gaat verder onder de foto.

Vermoedelijk waren de beschieting en de bomaanslag op de bewuste woning bedoeld om te intimideren. © Mediatv
Eenmansbedrijf
Op het bewuste adres aan de Jagthuisstraat staat sinds november vorig jaar een eenmansbedrijf – een ‘detailhandel via internet van boeken en partijgoederen’ – geregistreerd op de naam van de 21-jarige zoon van het echtpaar dat er woont. Vermoedelijk waren de beschieting en de bomaanslag op de bewuste woning bedoeld om te intimideren. Waarom? Dat is de vraag waarop de politie zo snel mogelijk het antwoord op wil hebben. Er wordt gevreesd voor slachtoffers als de boel verder escaleert en opnieuw zwaar geschut wordt ingezet. Tot op heden is dat niet gebeurd.
Opvallend aan het verhaal rond de in Antwerpen onderschepte cocaïne is de jonge leeftijd van de aangehouden verdachten. Enkele van hen, schrijft journalist Paul Vugts in het Parool, waren al eerder onder verdachte omstandigheden opgepakt in de haven van Rotterdam. Dat liep uit op een sepot. Dat zij daar voor drugs waren, viel niet te bewijzen.

Er is een grote partij coke weg. Daar moet voor worden geboet
Investeerders
Bij de invoer van de 4200 kilo coke van Antwerpen zijn volgens ingewijden vier groepen criminelen en twee investeerders betrokken. De aangehouden jonge Amsterdammers en Rotterdammers zouden zich hebben laten ronselen voor hand- en spandiensten. ,,Die investeerders zijn hun geld kwijt. Dat kan de aanleiding voor de schietpartijen in Rotterdam’’, zegt een goed ingevoerde bron. ,,Om te intimideren of om te waarschuwen dat ze niet moeten praten.’’ ,,Er is een grote partij coke weg. Daar moet voor worden geboet‘’, stelt een andere ingewijde.
Gezien het geweld dat zondagnacht met de bomexplosie in de Jagthuisstraat is gebruikt, geeft aan dat niet wordt geschuwd zwaar geschut te gebruiken. Niet voor niets is door de politie een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgetuigd. Dat volgt in opperste staat van paraatheid de ontwikkelingen.