Kaaswagen vol coke: zes jaar cel geëist

Tegen de 45-jarige Leeuwarder die in april in Hoek van Holland werd betrapt met 65 kilo cocaïne in zijn kaaswagen, is zes jaar celstraf geëist.

De Leeuwarder gaf gisteren in de rechtbank in Rotterdam toe dat het zijn derde transport naar Harwich met de kaaswagen – met de naam ‘The Cheesemaster from Holland’ – had moeten worden.

Per keer kreeg hij 10.000 euro van de organisatie voor wie hij de drugs naar Engeland smokkelde. Voor wie hij precies werkte, weigerde hij te zeggen.

De kaaswagen had de Leeuwarder op de kop getikt in Hongarije. Bij de politie had hij verklaard dat hij eerst een paar proeftochtjes had gemaakt naar Engeland, om te zien hoe de controle in Hoek van Holland precies was geregeld. Tijdens de keren dat hij daadwerkelijk ging smokkelen, stopten anderen volgens hem de coke in de wagen, terwijl hij op weg naar Hoek van Holland ergens pauzeerde om iets te eten.

Naast de celstraf, wil het Openbaar Ministerie iets meer dan 40.000 euro afpakken van de Leeuwarder. Dit zou het bedrag zijn dat hij met de smokkel heeft verdiend. Zijn 51-jarige vriendin, eveneens uit Leeuwarden, hoorde vrijspraak eisen.

De rechtbank sprak haar ook direct vrij. Zij zou daadwerkelijk hebben gedacht dat ze met haar vriend in de kaashandel zat en niet hebben geweten dat er verborgen compartimenten in de kaaswagen zaten waarin coke zat verstopt. De Rotterdamse rechtbank doet over twee weken uitspraak