Klaagbriefkanon’ Dordt cel in voor kogelbrief

kogelbrief-300x372

Mustafa K., die de gemeente Dordrecht al tijden bestookt met brieven en e-mails, moet de gevangenis in. Hij is schuldig bevonden aan het sturen van kogelbrieven. Daarvoor krijgt hij twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

K. werd ook veroordeeld voor het vervalsen van huurcontracten en voor bezit van illegaal vuurwerk. K. hoeft nog geen schadevergoeding te betalen, omdat hij vorig jaar failliet is verklaard. Voor een compensatie moeten de eisers aankloppen bij de bewindvoerder.

“Wat jij je moet afvragen is of jij en je familie het risico wil lopen om tegen een kogel aan te lopen, die je als bijlage aantreft, of een molotovcocktail in je auto wordt gegooid of dat je een handgranaat in je huiskamer wil ontvangen”, schreef K. in meerdere brieven. Op de enveloppen waarin deze dreigbrieven zaten zijn DNA-sporen van K. gevonden.

Conflict over kamerverhuur
De briefschrijver kreeg jaren geleden een conflict met de gemeente over illegale kamerverhuur. Sindsdien bestookt hij de gemeente met honderden bezwaarschriften en tijdrovende beroepen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De man is zelfs twee keer vastgezet in een huis van bewaring vanwege zijn praktijken.

Bekijk een eerdere reportage over de briefschrijver:

Volgens het OM heeft de brievenstroom de gemeente Dordrecht tussen 2013 en 2015 al 1,24 miljoen euro gekost. Voor 2016 verwacht de gemeente 2,5 tot 3 ton kwijt te zijn aan de afhandeling van de brieven van de man. De rechter beval K. om niet meer dan tien brieven per maand te versturen, op straffe van een dwangsom. Dat heeft geen effect gehad, de stroom brieven gaat door. K. gebruikt daarvoor vaak de naam van iemand anders. Valsheid in geschrifte, vindt de rechtbank in Dordrecht.