Leeuwardenaar moet bijna 2 miljoen euro terugbetalen in drugs- en witwaszaak

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag besloten dat een man uit Leeuwarden bijna 2 miljoen euro moet terugbetalen aan de Nederlandse Staat. Het geld zou zijn verkregen door drugshandel en het witwassen van geld.

Zijn echtgenote moet 600.000 euro terugbetalen, aldus de rechtbank.

Er wordt gesteld dat de man en zijn vrouw geen legaal inkomen hadden, maar toch grote uitgaven deden. Justitie berekende 15 miljoen euro als het “minimale bedrag”. De rechtbank stelt dat er al voor ruim 3 miljoen euro aan goederen en contanten in beslag is genomen.

Ook is een partij cocaïne, waar de man 9 miljoen euro voor heeft betaald, in beslag genomen en vernietigd. “Dat betekent dat er al voor in totaal ruim 13 miljoen euro van hem is afgenomen. De rechtbank legt hem daarom een betalingsverplichting op van ongeveer 1,9 miljoen euro.”

Echtpaar is in hoger beroep gegaan

De 52-jarige man is vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het organiseren van grootschalige cocaïnetransporten vanuit Colombia, het witwassen van uit drugshandel afkomstig geld en verboden wapenbezit. Hij bracht miljoenen euro’s in contanten onder bij bekenden en familie.

De vrouw, zijn echtgenote, kreeg twee jaar cel voor het medeplegen van het witwassen van uit drugshandel afkomstig geld. Beiden zijn in hoger beroep gegaan, wat nog loopt.