liquidatie in Utrecht en een drugsloods in Odijk: wat is het verband?

Wat hebben explosieven aan de voordeur van een woning in Doorn, een mislukte liquidatie in Utrecht en een drugsloods in Odijk met elkaar te maken? En wat is de rol van Nederlands meest gezochte drugscrimineel Redouan Taghi bij deze zaken? Morgen staan drie mannen voor de rechter die het antwoord moeten kunnen geven.

Het is eind juni 2017 als de Gezichtslaan in Doorn midden in de nacht wordt opgeschrikt door harde knallen. Al snel blijkt dat de ruime villa op nummer 30 met een automatisch vuurwapen onder vuur is genomen. Voor burgemeester Naafs is de maat vol, nadat enkele dagen eerder ook al een explosief aan de deurklink werd gehangen. Naafs besluit de woning dicht te laten timmeren. De bewoner, de 55-jarige Mohamed H., is dan al vertrokken. Naar verluidt is hij naar Marokko gevlucht.

Hasj

H. is geen onbekende naam in het criminele circuit: via een loods in Austerlitz verhandelde hij enorme hoeveelheden hasj. In totaal ging het om 24.000 kilo hasj, verdeeld over 10.000 transporten tussen 1997 en 2001. Hij verdiende er miljoenen mee.

Na zijn celstraf is H. niet stil blijven zitten, zo blijkt nu. Justitie verdenkt H. ervan opnieuw in de drugshandel te zijn gestapt. Samen met de Utrechters Sebastiaan S. (43) en Abdelkader R. (54) wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de grootschalige handel in opnieuw hasj, en nu ook mdma.

Na een tip vond de criminele inlichtingendienst van de politie in maart 2017 ruim 3400 kilo hasj en 4,8 kilo mdma en xtc-pillen in een loods in Odijk. Ook stuitte de politie op vuurwapens. Na een uitgebreid onderzoek kwam de politie uiteindelijk uit bij de drie verdachten. Abdelkader R. en Mohamed H. zouden bovendien grote geldbedragen hebben witgewassen met hun criminele activiteiten.

Het drugslab dat de politie in maart 2017 ontmantelde in Odijk.

Het drugslab dat de politie in maart 2017 ontmantelde in Odijk. © Politie

Opsporingslijst

Via Abdelkader R. en Mohamed H. komt ook Redouan Taghi (40) in beeld in deze zaak. De Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie heeft informatie ontvangen dat R. en H. met Taghi zaken doen. Taghi is op dit moment Nederlands meest gezochte drugscrimineel en is recent op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor twee liquidaties in Utrecht, maar in het criminele circuit wordt zijn naam aan nog veel meer dodelijke afrekeningen gelinkt. Waar deze Taghi zich nu ophoudt is onduidelijk.

De politie doet onderzoek na de beschieting van de villa van Mohamed H. in Doorn.

De politie doet onderzoek na de beschieting van de villa van Mohamed H. in Doorn. © Koen Laureij

In het criminele circuit wordt er rekening mee gehouden dat Taghi de woning in Doorn heeft laten beschieten en een explosief aan de deur heeft laten hangen na het oprollen van de loods in Odijk. Taghi zou woedend hebben gereageerd toen hij hoorde dat de loods in Odijk was gevonden door de politie. Justitie heeft daar verder geen hard bewijs voor en vervolgt Taghi in deze zaak dan ook niet. Ook zijn er geen verdachten in beeld voor de beschieting van de woning.

Bivakmuts

Dan is er nog de mislukte liquidatiepoging op Sebastiaan S. Begin april 2017, een maand na het vondst van de drugsloods, stond S. op de Vleutenseweg in Utecht plots oog in oog met een man die een bivakmuts droeg en zijn machinegeweer op hem richtte. Tot hun beider verbazing weigerde het wapen, waardoor S. ontsnapte.

Niet veel later brandde in de Schönberglaan de vluchtauto uit, wat laat zien dat het gaat om een goed geplande liquidatiepoging. Ook hier wordt rekening gehouden met het scenario dat de liquidatiepoging een vergelding is vanuit het kamp Tahgi.

Onderzoek na de mislukte liquidatie op Sebastiaan S.

Onderzoek na de mislukte liquidatie op Sebastiaan S. © Sem van der Wal

S. werd, ondanks dat hij ternauwernood aan de dood ontsnapte, wel door de politie opgepakt: hij was al bij de politie in beeld voor zijn betrokkenheid bij de drugsloods in Odijk.

De advocaten van de drie verdachten weigeren voorafgaande aan de zaak commentaar te geven aan het AD. Woensdag moeten de drie in een inleidende zitting voor de rechter verschijnen.