’Loverboys en cocaïne op Texel’

,,Ook op Texel is sprake van een loverboy-circuit. Meerdere Texelse meisjes zijn hier slachtoffer van.’’

Jos de Wolf gooide deze week de knuppel in het hoenderhok toen hij insprak tijdens de raadscommissie.

Namens de dorpscommissie van Den Burg deed hij zijn beklag over de ’verloedering’ van de Texelse jongeren tussen de 15 en 23 jaar , die hij een verloren generatie noemde.


Populaire artikelen


,,Om haar cocaïneverslaving te kunnen bekostigen is er in ieder geval één Texels meisje van 18 jaar dat de hoer speelt. Cocaïne schijnt een dure hobby te zijn. Wij vermoeden dus dat zij niet de enige is’’, vervolgde hij.

,,Een meisje van 19 kon ons zonder aarzelen de namen van dertig leeftijdgenoten noemen die met hard drugs te maken hebben, als gebruiker of als dealer. Om de hard drugs te leveren over het eiland is een aantal koeriers actief. De jeugd weet precies wie dit zijn.’’

De Wolf somde daarnaast nog een paar tamelijk schokkende voorbeelden op, afkomstig ’uit de eerste en tweede hand’.

Hij eiste dat de gemeenteraad, naast de ouders, verantwoordelijkheid zou nemen en vroeg om maatregelen.

Zoals betere handhaving in de horeca en het opnieuw instellen van een regelmatig overleg tussen gemeente, politie, horeca, dorpscommissie, nachtwachters en bewoners van het centrum van Den Burg.

Dankbaar

Commissieleden Cees Hoogerheide (Sterk Texel) en Jaap Vlaming (GroenLinks) spraken hun dankbaarheid uit naar De Wolf dat hij dit probleem aankaartte.

Van de raadsfracties gaf alleen Texel 2010 bij monde van Henk Jonker echt tegengas. Jonker vroeg De Wolf onder meer of hij al contact met de politie had opgenomen.

Burgemeester Michiel Uitdehaag was op zijn zachtst gezegd ’nog amused’ dat De Wolf het onderwerp niet eerst bij hem had aangekaart. Volgens Uitdehaag schetst De Wolf een beeld alsof het probleem op Texel veel groter is dan in de rest van Nederland, terwijl dit zeker niet het geval is.

Visie

Wethouder Hennie Huisman verzette zich tegen De Wolfs heftige appèl op de gemeenteraad om visie te tonen.

,,De gemeenteraad hééft al visie. Ons beeld van het gebruik van alcohol en drugs op Texel is niet rooskleurig, zoals u beweert. Maar dat gebruik neemt af.’’

Ze noemde onder meer het onderzoek dat de gemeente Texel doet naar mogelijke toepassing van het ’IJslandse model’ om de jeugd een alternatief te geven. ’’De gemeente heeft er veel voor over’’, besloot zij.