Man maanden de cel in voor drugshandel met minderjarigen

LELYSTAD/DRONTEN – Zeven maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk, een werkstraf van 40 uur die nog boven zijn hoofd hing van een eerder vonnis, een geldboete van 75 euro en ruim 1400 euro terugbetalen aan de staat. Dat is wat een 23-jarige man uit Dronten dinsdag opgelegd kreeg door de rechtbank in Lelystad.

De rechtbank vindt bewezen dat de man in de periode van april tot en met september van het vorige jaar hennep dealde aan minderjarigen en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het bezit ervan. De Drontenaar bekende het bezit van de 19 gram hennep die bij hem thuis gevonden was.

Zes getuigenverklaringen
Volgens de man was dit voor eigen gebruik en hadden getuigen vals verklaard over zijn handel in de de drugs aan minderjarigen. De rechtbank vond het dealen echter wel bewezen, omdat zes getuigenverklaringen op specifieke punten overeen kwamen. Zij nam het hem ook zeer kwalijk dat hij de drugs aan minderjarigen verkocht.

Fors geweld
Verder vindt de rechtbank dat de Drontenaar schuldig is aan heling van spullen, het bezit van illegaal vuurwerk en verzet bij aanhouding. Volgens politieagenten heeft de man behoorlijk fors geweld gebruikt om te ontkomen aan zijn aanhouding. De rechtbank ziet geen reden om aan de verklaringen van de agenten te twijfelen.

Voorwaardelijk
Naast de celstraf, legt de rechtbank de man apart een geldboete op voor het bezit van hennep, moet hij de 40 uur werken die nog op de plank lag uit een eerdere veroordeling en hij moet het wederrechtelijk verkregen voordeel van de handel in softdrugs terugbetalen aan de staat. De eis van de officier van justitie kwam twee weken op hetzelfde neer, al eiste hij geen voorwaardelijk deel aan de gevangenisstraf.