Medewerkers webshop cel in voor handel in grondstof GHB

  • Het Paleis van Justitie in Arnhem.

    Het Paleis van Justitie in Arnhem.

     

ARNHEM/ NIJMEGEN – 3 medewerkers van de voormalige Nijmeegse webshop Multicleaner moeten de cel in. Ze verhandelden duizenden liters van het schoonmaakmiddel GBL, de voornaamste grondstof van partydrug GHB.

De zaak is bijzonder, omdat GBL op zichzelf geen verboden middel is. De 3, Nijmegenaren van 44 en 34 en een 50-jarige man zonder vaste verblijfplaats, beweerden dat ze het spul wereldwijd verkochten voor het oppoetsen van oldtimers en velgen.

Omdat ze ook wel wisten dat GBL ‘misbruikt’ wordt voor het produceren van de gevaarlijke harddrug GHB, zouden ze hun klanten vooraf goed gescreend hebben.

Pure variant
De rechtbank in Arnhem gelooft niks van hun verhaal. Het feit dat Multicleaner extreem pure GBL verhandelde en niet de zwakkere variant die in de schoonmaakbranche en chemische industrie wordt gebruikt, telt de rechtbank zwaar mee.

Ook: dat Multicleaner zeer hoge winsten maakte met de GBL-handel, en dat de vloeistof in kleine hoeveelheden (flacons van een halve liter tot een paar liter) werd verkocht, veelal te klein voor de schoonmaakbranche. Dat alles wijst op het plegen van ‘voorbereidingshandelingen voor GHB-productie’.

Straffen
De 34-jarige en 50-jarige man zijn woensdagmorgen veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 voorwaardelijk. De 44-jarige, die door de rechtbank als de hoofddader wordt gezien, kreeg 12 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk.