Megavangst coke: codenamen

cokODRIMMELEN – De politie heeft foto’s vrijgegeven van de enorme partij cocaïne die een week geleden werd onderschept in de haven van Antwerpen. De partij drugs, met een straatwaarde van 150 miljoen euro, was bestemd voor Nederland.Op de pakketten drugs zijn tekens, afkortingen en codenamen gestempeld. Het gaat om codenamen Nerd, Fox en Tisso. De politie denkt dat die namen misschien van Nederlanders zijn

Enorme vangst

De vangst is enorm en ongeveer de helft van de totale hoeveelheid cocaïne die afgelopen jaar in de Rotterdamse haven in beslag werd genomen.

De container met coke werd gecontroleerd in de haven van Antwerpen. Douanemedewerkers vonden de drugs tussen een lading ananassen, verpakt in verschillende hoeveelheden. Douane en politie ontdekten dat de container vermoedelijk Nederland als bestemming had.

Arrestaties

De Nederlandse recherche haalde de lading drugs uit de container en zette die terug in afwachting van de transporteur. Een dag later werd de container opgehaald en vervoerd naar een loods in Drimmelen. Daar greep de politie in. De politie hield dinsdagmorgen in Bergen op Zoom een tweede man (44) aan in verband met de zaak. Een man die vorige week in Drimmelen werd opgepakt in deze zaak is inmiddels vrijgelaten. Hij blijft nog wel verdachte. Een derde verdachte, een 51-jarige man uit Breda, zit nog wel vast in verband met de vondst.

Havens bekende route

Criminelen uit Nederland halen cocaïne binnen via zowel de Rotterdamse als de Antwerpse haven. Ook worden partijen van schepen gegooid voor de kust en met snelle boten aan wal gebracht.

Spanningen over in beslag genomen, verdwenen of gestolen coke leiden regelmatig tot liquidaties. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Mocro-oorlog, die aan ongeveer twintig mensen het leven kostte.