Minder smokkel cocaïne in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven worden steeds minder grote partijen cocaïne onderschept.

 

Afgelopen halfjaar is in totaal een kleine 1000 kilo in beslag genomen. Over heel vorig jaar was dat 5200 kilo en in 2016 werd nog 13.000 kilo opgespoord. Grote klappers worden niet meer gemaakt.

De smokkel van kleinere partijen gaat intussen onverminderd door. Tussen ananassen zat 20 kilo verstopt, in een geheime ruimte in een auto lag ruim 40 kilo, in een partij aluminium werd 155 kilo gevonden, tussen groente en fruit 40 kilo en vorige week werd nog meer dan 100 kilo opgespoord tussen dozen bananen. De grootste vangst dit jaar was 230 kilo coke, die in maart werd gevonden in een container met papier uit Brazilië.

Hoewel het om kleine hoeveelheden gaat, lijkt de strijd tegen de cocaïnesmokkelaars dweilen met de kraan open, want het ene onderzoek is nog niet afgerond of er dient zich een nieuwe zaak aan.

Een goed voorbereide operatie leidde in augustus vorig jaar tot de ontmaskering van twee havenwerkers. Zij worden verdacht van de invoer van twee partijen cocaïne van 300 kilo.

Het was nog niet eens bekend dat ze eind deze week voor de rechter komen, of in een loods in Rotterdam-West werd 100 kilo coke uit een partij bananen gevist. En vorige week werden in Rotterdam-Noord ook nog eens drie pakketten drugs gevonden in een verborgen ruimte in een auto.

Na het omvangrijke drugsschandaal rond de corrupte douanier Gerrit G. zijn in de Rotterdamse haven extra veiligheidsmaatregelen genomen. Drugscriminelen mijden sindsdien de Rotterdamse haven en wijken uit naar die van Antwerpen.