MINISTER GRAPPERHAUS: ‘ENORME PRODUCTIE SYNTHETISCHE DRUGS BESCHAMEND’

Nederlandse drugscriminelen hebben vorig jaar 18,9 miljard euro verdiend aan de productie van synthetische drugs. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt dat ”beschamend”.

 | Elisa Heisen

Grapperhaus zei in een reactie tegen de NOS dat dit kabinet deze vorm van criminaliteit wil oprollen en daarvoor maatregelen heeft genomen.

IN EIGEN ZAK

Volgens een onderzoek van de politieacademie bedraagt de uiteindelijke verkoopwaarde – in straatprijzen – van in 2017 in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine wereldwijd 18,9 miljard euro. Dit bedrag is te beschouwen als de bijdrage van Nederlandse synthetische-drugscriminelen aan de illegale wereldeconomie. Een flink deel van dat bedrag, geschat wordt zo’n drie tot vijf miljard, verdwijnt in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf, aldus het onderzoek onder leiding van prof. dr. Pieter Tops.

VOORZICHTIGE SCHATTING

Voor het eerst is berekend wat er in Nederland wordt verdiend aan de synthetische drugs. Volgens de onderzoekers is 18,9 miljard een voorzichtige schatting. Het bedrag ligt waarschijnlijk beduidend hoger. Volgens de onderzoekers vormen synthetische drugs een nationaal probleem met internationale consequenties voor de positie en het imago van Nederland. ”Het is alleen met voldoende, volhardende en toegewijde capaciteit en een constant brede internationale aanpak te bestrijden. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken”, concluderen ze. Grapperhaus is het daarmee eens. “Ik denk dat we eerlijk als maatschappij moeten zeggen dat we hier een aantal jaren niet voldoende prioriteit aan hebben gegeven”, zei hij tegen de NOS.

LIGGING EN INFRASTRUCTUUR

De mondiale toppositie is onder meer te verklaren omdat Nederland vanwege de ligging en infrastructuur een ideaal vestigingsklimaat heeft voor criminelen. Ook de tolerante houding in Nederland ten opzichte van gebruik en productie van synthetische drugs speelt een belangrijke rol. Er zijn te weinig opsporingsambtenaren die strafrechtelijk onderzoek verrichten, waardoor de pakkans laag is. Ook is de strafmaat laag.