Nachtclub Maastricht moet een jaar dicht na vondst cocaïne

Op last van burgemeester Annemarie Penn-te Strake wordt nachtclub Alla in het centrum van Maastricht een jaar lang gesloten. Dat gebeurt nadat de politie vannacht bij het fouilleren van alle bezoekers en medewerkers van de club tussen de 30 en 40 plastic zakjes met cocaïne aantrof. Ook werden kleine hoeveelheden hasj en hennep gevonden. Daarnaast nam de politie twee messen en een boksbeugel in beslag.

Bij de politie-actie zijn in totaal vijf mensen aangehouden wegens drugsbezit, onder wie een werknemer van de club, een 26-jarige Maastrichtenaar. Vier anderen zijn aangehouden omdat ze niet wilden meewerken aan het fouilleren en/of voor belediging van de politie. Drie van hen zijn vannacht weer vrij gelaten. Een Maastrichtenaar van 31 jaar zit nog vast vanwege belediging.

Damoclesbeleid

Vrijwel direct na de actie maakte de Maastrichtse burgemeester bekend dat de club dicht moet. Zij wijst op het gemeentelijke ‘Damoclesbeleid’. Dat is een wetsartikel uit de Opiumwet waarin staat dat bij het aantreffen van harddrugs “in een publiek toegankelijk lokaal” onmiddellijk tot sluiting van een jaar kan worden overgegaan.

Volgens Penn-te Strake zijn de bezoekers van de club “met onaanvaardbare gezondheidsrisico’s geconfronteerd”