Nederlandse kroegbaas vast voor verkoop lachgas op Mallorca7

Een 35-jarige Nederlander is op Mallorca gearresteerd wegens het verkopen van lachgas. Het was volgens de politie al de tweede keer binnen een maand dat ze de kroegbaas betrapte op de verkoop van het verboden product in zijn bar in Playa de Palma. De man wordt verdacht van een misdrijf tegen de volksgezondheid.

Klanten konden in de bar voor vijf euro een met di-stikstofmonoxide (N2O) gevulde ballon kopen en de inhoud daarna inhaleren. De kroegbaas kocht het lachgas volgens de politie via een Nederlandse website. De verkopers verstuurden het product vervolgens naar Mallorca.

Politieagenten, leden van de speciale eenheid Drugs en Georganiseerde Misdaad (UDYCO) en een team van de Burgerveiligheidsbrigade vielen op 17 augustus voor het eerst binnen in de bar van de Nederlander. De speurders namen er talloze lachgasflessen en – ampullen in beslag alsook materiaal voor de distributie en verkoop van de di-stikstofmonoxide.

Vermoedens dat de kroegbaas was teruggevallen in zijn oude gewoonte, werden al snel bevestigd. Agenten in burger ontdekten vorige week dat de eigenaar een nieuwe voorraad had ingeslagen en verkocht. Daarop kwamen ze opnieuw in actie, melden lokale media.

Dood door verstikking

De regering van het Spaanse eiland, dat een autonoom gewest is, verbood de commercialisering en levering van lachgas in ontspanningsgelegenheden in 2013. Het inademen van lachgas is volgens de Spaanse tegenhanger van ons Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, het Instituut voor Forensische Geneeskunde van de autonome regio Asturië en de Gezondheidsdienst van Murcia zeer gevaarlijk en kan dood door verstikking veroorzaken.

Klanten konden de doses kopen voor 5 euro.

Klanten konden de doses kopen voor 5 euro. © Policia Nacional en Baleares

De vloer van de kroeg ligt bezaaid met lege ballonnen waaruit klanten het lachgas konden inhaleren.

De vloer van de kroeg ligt bezaaid met lege ballonnen waaruit klanten het lachgas konden inhaleren. © Policia Nacional en Baleares