Nijmegenaren voor de rechter in mega-drugszaak

NIJMEGEN/ ROERMOND – Twee Nijmegenaren met wortels in het Caribisch gebied moeten zich voor de rechter verantwoorden in een omvangrijke drugszaak, waarin justitie liefst 21 verdachten op de korrel heeft. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan of betrokken zijn bij de productie en invoer van enorme hoeveelheden drugs, met een waarde van vele miljoenen euro’s.

 

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. © anp

Justitie rept van 1.600 kilo cocaïne uit Midden-Amerika, meer dan 3.000 kilo hasj uit Pakistan en 1.800 kilo PMK – grondstof voor xtc – uit China. De Nijmeegse verdachten, zo vermoedt justitie, zorgden voor de aankoop van cocaïne en de deklading waaronder deze werd verscheept via de Antwerpse haven naar Nederland. De deklading bestond voornamelijk uit tegels.

Op meerdere verdachten rust de verdenking dat ze deelnamen aan een criminele organisatie. Het monsterproces tegen hen speelt zich af op de rechtbank in Roermond. De benodigde reeks aan zittingen is in drie delen gesplitst om de zaak behapbaar te maken. De Nijmegenaren, die tot de kopstukken van de drugsorganisatie worden gerekend, komen in de eerste fase aan de beurt. Tot 13 december zijn daarvoor veertien zittingsdagen uitgetrokken.

Georganiseerde misdaad

De kiem voor het proces werd zo’n vier jaar geleden gelegd tijdens een grootschalige actie tegen de georganiseerde misdaad in Brabant en Limburg, waarbij 31 panden werden doorzocht en 10 mensen opgepakt. De operatie vormde de apotheose van twee langlopende onderzoeken naar de productie en smokkel van drugs, één in Limburg, één in Brabant. Toen bleek dat de dossiers aan elkaar gelinkt waren, werden ze tot één samengevoegd.

Gisteren moesten de eerste verdachten voorkomen. De rechtbank verwacht op 29 maart volgend jaar uitspraak te doen.