OM zoekt handlanger in coke-zaak

BARNEVELD Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Amersfoorter Danny H., die drugs liet smokkelen tussen Barneveld en het Engelse Bristol, hulp heeft gehad van een onbekende handlanger. H. en andere verdachten kregen eind 2016 jarenlange celstraffen opgelegd, maar de onbekende handlanger is de dans tot op heden ontsprongen.

Jannes Bijlsma

Dit blijkt uit een reconstructie van de zaak die het Openbaar Ministerie op zijn site heeft geplaatst, als voorbeeld van de aanpak van ‘georganiseerde ondermijnende criminaliteit’. H. was leider van de drugsbende. Vanuit een bedrijf aan de Mercuriusweg in Barneveld werden in totaal 88 drugstransporten uitgevoerd naar Engeland, aldus het Openbaar Ministerie. De drugs was verstopt in speciaal geprepareerde rollen staal. De politie ontdekte de drugs eind 2015. De rechter achtte acht transporten tussen Barneveld en Engeland bewezen. De drugstransport kwam aan het licht na een anonieme tip bij de politie.

HARDDRUGTRANSPORTEN De reconstructie geeft een bijzonder inkijkje in de aanpak van de recherche. De tipgever meldt het Team Criminele Inlichtingen dat Danny H., eigenaar van een legaal autobedrijf in Amersfoort, zich op grote schaal bezighoudt met internationale harddrugtransporten. Een Engelse chauffeur zou de drugs in zijn truck met de ferry naar Engeland vervoeren. De politie besluit de vrachtwagen te volgen met GPS-apparatuur. De chauffeur blijkt elke keer dezelfde route te rijden en dat zijn enige stop een bedrijf in Barneveld is. Volgens de politiecoördinator gaan de rolluiken van het bedrijf aan de Mercuriusweg dicht zodra de vrachtwagen binnenrijdt. Ook ziet het observatieteam dat steeds dezelfde personen aanwezig zijn bij de loods.

De politie vermoedt dat de drugs daar wordt ingeladen, waarna de chauffeur naar Hoek van Holland rijdt. Volgens de officiële vrachtbrieven zou de staal afkomstig zijn van het bedrijf Tata Steel, maar die blijken te zijn vervalst. Na drie maanden onderzoek lukt het de politie om de rol staal in het geheim te markeren en verstopt de politie afluisterapparatuur op de opleggen.

‘DE GROTE MAN’ Zo hopen de rechercheurs te kunnen meeluisteren als de drugs in Barneveld wordt ingeladen. Dat lukt. Vijf keer luistert de politie mee. Er wordt een actiedag ingepland, maar Danny H. blijkt afwezig. ,,We hadden nog geen directe link tussen ‘de grote man’ Danny H. en de Engelse chauffeur”, schrijft officier van justitie Daphne van der Zwan in de terugblik. ,,Maar we hebben snel geluk. De vrachtwagen maakt in de buurt van Amersfoort onverwacht een stop die ze nooit maken. Rechercheurs snellen ter plaatse en zien dat Danny H. bij de chauffeur in de vrachtwagen stapt. De link die we nodig hadden.” Eind 2016 wordt H. veroordeeld tot negen jaar cel.

Uit de in beslag genomen boekhouding blijkt dat het verdiende geld (4,3 miljoen euro) in tweeën wordt gedeeld. Vermoed wordt dat H. een onbekende handlanger had die niet in beeld is gekomen. ,,H. geeft geen openheid van zaken”, aldus Van der Zwan. ,,De reden dat wij in plaats van de 2,1 miljoen euro voor hem én de onbekende ander de volledige 4,3 miljoen euro op hem willen verhalen. De rechtbank is daar niet in meegegaan en legde H. een boete van 1,5 miljoen euro op. Wij zijn in beroep gegaan tegen dat vonnis.” Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend.