Partydrug 4-FA stuk minder populair na verbod

Een waarschuwingscampagne en een verbod op de partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA), ook wel bekend als 4-FMP en xtc-light, hebben hun vruchten afgeworpen. Zo’n 30 procent van de jongeren die het middel gebruikten, zegt te zijn gestopt. Nog eens 29 procent heeft het gebruik aangepast tot kleinere doseringen, concluderen het Trimbos-instituut en het Bonger-instituut in een gezamenlijk onderzoek.

 

Een kleine groep blijft 4-FA gebruiken ondanks verboden, waarschuwingen en gezondheidsproblemen. Veel gebruikers nemen liever 4-FA dan ecstasy omdat het middel minder controleverlies veroorzaakt, de effecten minder zichtbaar zijn en de dip daarna minder sterk is. Ook het euforische gevoel en de stimulerende werking zijn belangrijke redenen voor gebruik.

Het effect van de drug – voluit 4-fluoramfetamine en ook wel 4-FMP, 4F of 4-FA genoemd – is vergelijkbaar met dat van xtc, maar dan lichter. Vandaar dat het wel ‘xtc-light’ wordt genoemd. De meeste gebruikers (80 procent) ervaren echter ook negatieve effecten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen of een dip in de dagen na gebruik.

Schaarste

Volgens het Trimbos is door het verbod mogelijk een schaarste ontstaan, waardoor het gebruik verder wordt teruggedrongen. ,,Maar dit zal de komende tijd moeten blijken”, aldus het instituut.

4-Fluoramfetamine stond op de geneesmiddelenlijst, maar is daar inmiddels vanaf gehaald en is sinds mei van dit jaar verboden in Nederland. Drugsinformatiecentrum Jellinek meldde eerder dat het gebruik van 4-FA vorig jaar in Nederland minstens twee mensen fataal is geworden.