Politie heeft begrip voor frustraties buren drugsflat Glanerbrug

flat drugsGLANERBRUG – Bij een inval in een drugspand worden volgens de politie vaak veel aanhoudingen verricht, maar komt het overgrote deel van de arrestanten snel weer op straat. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen dealers en gebruikers. “De dealers blijven over het algemeen langer vastzitten. De gebruikers komen vaak snel weer vrij omdat ze meestal geen zware strafbare feiten plegen”, zegt politiechef Fouad Ouald Chaib.Dat is vermoedelijk ook de reden waarom de bewoner van het drugspand aan de Themislaan in Glanerbrug daags na de inval in zijn huis alweer terug was. “Het onderzoek is nog niet afgerond. Maar er is in ieder geval wel een dealer aangehouden, die nog in hechtenis zit. En dat is dus niet de huurder.” Volgens Ouald Chaib kan het dat de huurder een ‘stroman’ is voor echte drugsdealers en onder bedreiging zijn appartement beschikbaar stelt

Applaus
De politiechef snapt dat het frustrerend is voor de buurt om hun buurman snel terug te zien. “Niet voor niets stonden ze vrijdag te applaudisseren toen we de inval deden. Maar wij kunnen het pand nu niet ontruimen en sluiten. De gemeente en de woningcorporatie mogelijk wel, maar ze zijn wel afhankelijk van onze rapportage over de inval.”

Woningcorporatie Domijn, eigenaar van het pand, wil weinig kwijt. “De zaak heeft onze aandacht, maar wordt nu door de politie onderzocht. Daarom doe ik nu geen uitspraken over waarom de man terug mag in zijn huis”, zegt Renske Arkink van Domijn. “Bovendien heeft iedereen het recht om ergens te wonen en zijn huurders goed beschermd.”

Zorgelijk
Dat de bewoner van de Heliosflat weer op vrije voeten is wil overigens niet zeggen dat hij geen verdachte meer is. Woonruimte beschikbaar stellen voor drugshandel kan namelijk ook een strafbaar feit opleveren. daadwerkelijk om drugs gaat. Ouald Chaib noemt het ‘zorgelijk’ dat buurtbewoners het recht in eigen hand willen nemen. “We voelen hun zorgen, maar dat is echt niet de oplossing.”

Beschuldigde bewoner: ‘Allemaal bullshit’
De 51-jarige bewoner van de Heliosflat, die volgens de buurt de aanstichter is van alle ellende, zegt dat hij vals wordt beschuldigd. “Het is allemaal bullshit. Grote onzin.”  De man erkent dat hij vroeger wel ‘gebruiker’ was, maar dat hij tegenwoordig alleen methadon neemt via Tactus, de instelling voor verslaafdenzorg. “Er wordt bij mij niet gedeald. Ik krijg alleen wel veel vrienden over de vloer, die ik ken van Tactus. Dan wordt er door de bezoekers wel eens wat gebruikt; joints en soms wat andere dingen. Maar ik ben niet de oorzaak van de overlast. Als er spuiten worden gevonden, komen die niet van mij.”

‘Mensen tegen mij opgestookt’
Hij zegt dat hij al 11 jaar in de flat woont. Pas de laatste jaren wordt er over hem geklaagd, zegt hij. Volgens hem is dat in gang gezet door een flatbewoner ‘die zelf een plantage heeft’. “Die stookt de mensen tegen mij op.” De man is verbijsterd over de politie-inval. “Komen ze met een arrestatieteam, met getrokken pistolen ineens naar binnen. Dat moet bij criminelen, maar dat ben ik niet.” Hij heeft wel een strafblad, maar van lang geleden, zegt hij. “En allemaal kleine dingetjes, niets met de opiumwet.”