Politie houdt verdachten aan voor drugshandel, shishalounge gesloten

Op maandag 17 en dinsdag 18 februari heeft de politie zeven verdachten aangehouden in Alphen aan den Rijn. Dit vanwege een onderzoek naar drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In verband met het onderzoek is shishalounge Meet & Greet voorlopig gesloten.

Eén verdachte werd op maandagmiddag aangehouden en zes verdachten op dinsdagochtend. Het gaat om personen tussen de 26 en 39 jaar oud. De verdachte van maandag werd op de A16 bij de grens van België aangehouden. Alle verdachten komen uit Alphen. Deze week worden zij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Onderzoek

In november 2019 startte de politie een onderzoek. Dit naar aanleiding van een tip over mogelijke drugshandel. Hieruit bleek dat vier verdachten uit één familie kwamen. In een garagebox werden de drugs verdeeld en verhandeld. De recherche vermoedt dat de drugs ook naar het buitenland werden getransporteerd. De woningen van de verdachten en de garagebox zijn doorzocht. Goederen die verband houden met de drugshandel zijn in beslag genomen. Bij de aanhoudingen werd een hoeveelheid softdrugs aangetroffen.

Shishalounge

Ook shishalounge Meet & Greet aan de Van Nesstraat is doorzocht. Vermoedelijk was dit één van de ontmoetingsplekken van de verdachten, ook omdat de kroeg eigendom is van één van de verdachten. “Wij denken dat het geld dat met de drugshandel verdiend werd, via dit loungecafé werd witgewassen. Zo probeerden de verdachten kennelijk hun inkomsten te verklaren. Daarnaast maakten ze ook misbruik van uitkeringen, huursubsidies en toeslagen”, aldus teamchef John Nieumeijer. De burgemeester heeft besloten om het café te sluiten vanwege het drugsonderzoek.

Jongeren ook betrokken

Uit het onderzoek bleek ook dat de hoofdverdachten in contact staan met jongeren in Alphen die zich regelmatig schuldig maken aan zaken als diefstal en drugshandel. Nieumeijer: “We doen ook financieel onderzoek in deze zaak en hebben vandaag meerdere voertuigen afgepakt van de verdachten. Uiteraard zetten we het strafrechtelijk onderzoek voort en moeten de verdachten zich voor de rechter verantwoorden. We sluiten meer aanhoudingen niet uit.”

Nieumeijer waarschuwt jongeren die zich bezighouden met criminele activiteiten zoals drugsdealen: “Veel jongeren denken snel rijk te worden met deze handel, maar realiseren zich niet dat op dealen een forse straf staat. Veroordeelt de rechter ze, dan hebben ze een strafblad dat ze jarenlang achtervolgt. Daardoor kunnen ze dan bijvoorbeeld geen baan of stageplek krijgen. Bovendien schuwen drugscriminelen geweld niet waardoor het een gevaarlijk milieu is, zeker voor jongeren.”

Samenwerking

“Criminelen die rijk worden door drugshandel, voelen zich vaak onaantastbaar, maar dat zijn ze niet. Met deze acties pakken Openbaar Ministerie, politie, gemeente en diverse partners gezamenlijk ondermijning aan, trekken criminele netwerken uit elkaar en dringen de productie van hennep en drugs terug. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie en andere partners blijven onderzoeken en interventies uitvoeren”