Politie wist van coketransport

2

Ondanks informatie dat er een partij van 220 kilo cocaïne in een container verstopt zat en de politie extra controleerde, is de partij met een straatwaarde van minstens 6 miljoen euro tóch door de douane geglipt.

De cocaïne zat verstopt op een containerschip uit Panama dat in februari van vorig jaar aankwam in de Rotterdamse haven. De politie had aanwijzingen dat er drugs verstopt zat tussen een lading ananassen en besloot daarom alle containers op het schip te controleren. In totaal werden 206 containers met het oog geïnspecteerd en toen daarbij niets werd gevonden werden er nog eens 25 containers door een speciale scanner gehaald, schrijft het NRC Handelsblad. De krant had inzage in het onderzoeksdossier naar een van corruptie verdachte douanier, Gerrit G.

Ook in die gescande containers werd niets gevonden door de politie. Maar diegenen voor wie de container bestemd was, hadden wel prijs. De container is naar Krimpen aan de Lek gebracht, waar de coke er waarschijnlijk uit is gehaald. Waarom de politie de container niet volgde, is volgens de krant onduidelijk.

Afgeluisterde gesprekken
Wat wel duidelijk werd is hoe de coke waarschijnlijk onopgemerkt door de scan kwam, blijkt gesprekken tussen twee verdachten die de politie afluisterde. De pallets stonden tegen elkaar, waardoor de politie er niet doorheen kon kijken.

De douanier die er van wordt verdacht containers met drugs erin te hebben doorgelaten kreeg daar forse bedragen voor, denkt het OM. Hij werd vorig jaar april gearresteerd, daarbij werd een bedrag van 1 miljoen euro aan contanten gevonden.