Recherche in buitenland op jacht naar cocaïne

Om de groeiende cocaïnehandel in Nederland een halt toe te roepen worden Nederlandse rechercheurs ingezet in het buitenland. ,,Het doel is upstream disruption, oftewel niet wachten tot de drugs in Nederland en België aankomen, maar al in de bronlanden tegenhouden”, zegt Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche, in een interview in De Telegraaf.

 

Hoofd van de nationale recherche Wilbert Paulissen.

Hoofd van de nationale recherche Wilbert Paulissen. © Marnix Schmidt

Voor de nieuwe aanpak wordt onder meer samengewerkt met Spanje, Panama en Dubai. Met hulp van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst Drugs Enforcement Administration (DEA) gaat de recherche tevens in de Colombiaanse stad Cartagena aan de slag. ,,De bazen opereren er vaak en ook het verdiende vermogen zit hier. We moeten daarom onze positie in deze landen versterken”, legt Paulissen uit.

In de afgelopen twee jaar werd niet eerder zoveel cocaïne in beslag genomen. 80.000 kilo in Nederland en België, met een straatwaarde van ruim vier miljard euro. De vangst is een fractie van wat er binnenkomt. ,,De kiloprijs is ondanks de vangsten gelijk gebleven. Dat betekent dat er genoeg is”, aldus Paulissen.