Rechtbank vonnist hard in proces rond smokkel van 88 kilo heroïne in Drunen: 9 en 6 jaar cel

 BOSCH/ARNHEM/DRUNEN – De rechtbank in Den Bosch heeft een 54-jarige man uit Arnhem 9 jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd voor de smokkel van 88 kilo heroïne naar Nederland. Het vonnis valt een jaar hoger uit dan de eis van de officier van justitie.

De chauffeur van de vrachtwagen, een 38-jarige man uit Iran, krijgt, conform de eis, 6 jaar celstraf. De 45-jarige monteur uit Almere is vrijgesproken.

De drie mannen werden in maart 2017 aangehouden in een leegstaande loods van een gieterij in Drunen. Daarin was de vrachtwagen uit Iran geparkeerd om er 88 kilo heroïne en morfine uit te halen. De grote partij harddrugs met een straatwaarde van zo’n 3 miljoen euro was verstopt in de assen van de oplegger.

Eerder veroordeeld

Wat de Arnhemmer niet hielp is dat hij eerder is veroordeeld voor drugssmokkel. Hij was in 2016 uit de cel gekomen vanwege smokkel van heroïne naar Servië en zat nog in zijn proeftijd.

Volgens het oordeel van de rechtbank had de Arnhemmer in de loods de leiding. Hij overlegde met de chauffeur, bestelde de monteur om de as te demonteren en leidde die laatste vervolgens af toen de drugs bijna voor de dag kwamen.

Er is onvoldoende bewijs dat de monteur wist dat er drugs in de assen van de vrachtwagen zaten verstopt

Rechtbank Oost-Brabant

De rechtbank acht het niet bewezen dat de monteur wist dat het om drugs ging toen hij naar de loods in Drunen moest komen, zogenaamd om vastgelopen remmen te repareren. Hij had daar consistente verklaringen over en hij probeerde er niet beter vanaf te komen ten koste van de twee anderen. Ook had hij zich niet verstopt toen de politie de hal binnenviel. Een toevalstreffer, want er was een inbraakalarm afgegaan.

Chauffeur moet het hebben geweten

De chauffeur had wel geprobeerd om uit het zicht van de politie te blijven.  En hij was volgens de rechtbank rechtstreeks betrokken bij het verwijderen van de drugs uit de assen. ,,Hij moet er weet van hebben gehad dat hij drugs vervoerde. Hij werkte zelf aan de vrachtwagen en kwam niet in actie toen anderen aan zijn vrachtwagen gingen sleutelen.” Dubieus noemt de rechtbank het hoe hij in contact kwam met de man uit Arnhem, die hem vervolgens naar Drunen loodste. ,,Zijn rol als chauffeur in de smokkel was zéér essentieel.”

De advocaat van de Arnhemmer, Danny Koningsbloem, was als enige bij de uitspraak aanwezig. Hij noemde 9 jaar cel ‘een zeer forse straf’.  Of hij in beroep gaat besluit hij als hij het vonnis  heeft bestudeerd.

Duits proces

Voor het proces waren stukken opgevraagd bij justitie in Duitsland. Daar zijn vorig jaartwee chauffeurs uit Iran veroordeeld tot vergelijkbare gevangenisstraffen. Ook zij waren betrapt met  grote hoeveelheden heroïne in de assen van hun vrachtwagen. Tijdens de zitting twee weken geleden in Den Bosch werd duidelijk dat in de vrachtwagens van die mannen briefjes waren gevonden met daarop het adres van de gieterijloods in Drunen.