Schokkende conclusie van politie: Tilburg leidend in wereld van xtc en speed

TILBURG – Tilburg is leidend in de wereld van xtc en speed. De stad is hofleverancier als het gaat om kennis voor de productie van synthetische drugs, blijkt uit politieonderzoeken naar drugslabs in het land.

,,Bij labs die we in het land aantreffen, zijn zo vaak Tilburgers betrokken”, zegt Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland West Brabant. ,,Er is een selecte groep Tilburgers goed toegerust op het maken van synthetische drugs.”

Pecht heeft zich de afgelopen jaren samen met collega Tibor Fijnaut gespecialiseerd in de aanpak van deze lucratieve vorm van drugscriminaliteit. ,,Tachtig procent van de speed en xtc uit Brabant gaat naar het buitenland. De productie van een xtc-pil kost 21 cent. In Nederland worden ze verkocht voor gemiddeld 5 tot 6 euro, in Tilburg ligt de prijs iets lager. In buitenland zijn de prijzen veel hoger. In Australië bijvoorbeeld betaal je al snel 30 euro voor een pilletje. Er zit een mega-verdienmodel aan.”

Wietstad

Politie en justitie schatten de omzet in de Tilburgse hennepindustrie op 800 miljoen. In de synthetische drugs moet die omzet minimaal zo groot zijn, zei hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops in 2016 tijdens een bijeenkomst over de lokale drugseconomie in Tilburg. Hij doet al jaren onderzoek naar de georganiseerde misdaad. De wietteelt staat, mede dankzij een in de media groot uitgemeten zaak rond een bekende Tilburgse hennepfamilie, al jaren volop in de belangstelling. Het leverde Tilburg het stempel ‘wietstad’ op.

Tekst gaat verder onder de foto

Drugsonderzoek in Tilburg.

Drugsonderzoek in Tilburg. © Hein Eikenaar/BD

Afgelopen zeven jaar werden in Tilburg ruim dertig labs opgerold. Hoeveel er daadwerkelijk in de stad – en omgeving – zitten, valt volgens Pecht niet precies te zeggen. ,,We hebben de meerderheid van het aantal drugslabs nog niet in beeld, maar we maken goede vorderingen. Afgelopen jaren zijn landelijk honderdduizenden kilo’s aan grondstoffen in beslag genomen. Wat ook weer bevestigt hoe schrikbarend groot het aantal labs moet zijn.”

Dumpingen

De actualiteit staaft zijn betoog. Dit jaar werden er in Tilburg nog geen labs aangetroffen. Afgelopen dagen dumpten criminelen ten zuiden van de stad echter bij meerdere dumpingen tientallen vaten met drugsafval. In het Berlagehof werd afval achtergelaten in een container bij een woonzorgcomplex voor ouderen in een woonwijk.

Waar volgens de politieman ook de nodige stappen te maken zijn, is bewustwording bij het publiek. ,,Een xtc-pilletje heeft een populair imago. Men zegt vaak: moet kunnen, maar een drugslab willen we niet. Dat moet de politie opsporen. Ja, zonder vraag geen aanbod natuurlijk.”