SOMMIGE GAMES NET ZO VERSLAVEND ALS DRANK EN DRUGS

De overheid doet er alles aan om jongeren te beschermen tegen verslavingsgevoelige producten als drank, drugs en sigaretten. Het feit dat sommige games net zo verslavingsgevoelig zijn wordt over het algemeen nog niet zo ervaren.

Jan Willem Poot, oprichter van Yes We Can Clinics, pleit voor de uitbreiding van de Nix18-campagne van drank, drugs en sigaretten, naar verslavende games.

NIET SOCIAAL

Het zou volgens Poot dan met name gaan om de ‘massively multiplayer online role playing games’. „Jongeren worden daar zo ingezogen, dat ze het contact met de echte wereld verliezen” aldus Poot tegenover het AD.

„Net zoals jongeren in verdovende middelen vluchten, vluchten ze ook in games” vervolgt Poot. „Sommige gameverslaafde jongeren kunnen op den duur niet meer normaal sociaal functioneren.”

LICHAMELIJKE EN GEESTELIJKE SCHADE

Jongeren die te kampen hebben met een gameverslaving hebben te maken met dezelfde ongemakken als een drank of drugsverslaving. „Ook bij gameverslaafde jongeren zie ik enorme lichamelijke en geestelijke schade. Ze kunnen zich vaak alleen online goed voelen. Hebben het verleerd met echte mensen om te gaan. En ze hebben zich vaak enorm verwaarloosd. Sommigen wassen zichzelf niet meer en plassen in een fles om maar met gamen door te gaan.”

Naar schatting heeft ongeveer 10 procent van de jongeren in een kliniek te maken met een gameverslaving.