Spaanse drugsvangst met link naar Haagse regio

Het oprollen van een grote bende drugssmokkelaars in Spanje blijkt een link te hebben met een mega-cocaïnevondst vorig jaar in Den Hoorn. Daarbij werden twee Hagenaars en een inwoner van Bussum opgepakt. Dit trio zit volgens de politie nog steeds vast.

 

De Spaanse politie heeft vorige week zeker 43 mensen opgepakt en ongeveer 5.000 kilo drugs onderschept. Rechercheurs hebben voor 15 miljoen euro aan spullen in beslag genomen. Minstens 139 bankrekeningen zijn bevroren. Het wordt ‘een van de machtigste drugsorganisaties ter wereld’ genoemd.

Het onderzoek duurde twintig maanden. De bende stond onder leiding van een drugsdealer, die ‘de Spaanse Pablo Escobar’ wordt genoemd. Kort na zijn vrijlating uit de gevangenis dook hij op in de badplaats Marbella en ging hij weer om met zijn oude handlangers. De man bleek contact te hebben gelegd met collega-criminelen uit Nederland, Turkije en Bulgarije. Daarop begon justitie een onderzoek.

Van de bende werd in november ruim 600 kilo coke gevonden in een loods in Den Hoorn met een straatwaarde van 16 miljoen. Een 50-jarige man uit Bussum en een Hagenaar (48) waren op dat moment in het gebouw en werden opgepakt. Een man (43) uit Den Haag werd korte tijd later in een Haagse woning gearresteerd.