Spuiten en Slikken: Tim Hofman op drugsplantage El Chapo

el

Op de primetime maandagavond is een nieuw seizoen Spuiten en Slikken op Reis te zien, en de reeks begint met het bezoek van Tim Hofman aan Mexico. Daar dompelt hij zich onder in de wereld van El Chapo en zijn drugsbendes. In de special laat Tim zien wat de werkelijke prijs is van een gram cocaïne die je hier koopt: talloze doden aan de andere kant van de wereld.

Tijdens deze reis komt Tim oog in oog te staan met corrupte politieagenten, kartelleden van El Chapo en het verwoestende effect van de drugsoorlog. Er is geen land op de wereld dat zo in de greep is van de drugskartels. Ondanks de duizenden doden die er per jaar vallen genieten de drugsbazen van hun sterrenstatus onder de bevolking. Tim laat zien hoe de drugs hun sporen in alle lagen van de bevolking achterlaten, van kinderen die langs een vers drugslijk naar school moeten lopen tot burgermilities die zelf de jacht op kartelleden openen.

Tim: “Ik stond naast een jongen van mijn leeftijd die met kapotgeschoten schedel als vuilnis in een greppel was gegooid. Ondertussen liep er een schoolmeisje voorbij voor wie dit dagelijkse kost was: het lijk was er één van de tienduizenden per jaar. Dit lijkt me duidend genoeg om aan te geven wat de drugsoorlog doet met de Mexicaanse samenleving.”

Verderop dit seizoen: Jan Versteegh bezoekt Sausage Castle. Op deze unieke vrijplaats in de VS wonen mensen met een bijzondere seksuele voorkeur die van hun leven een (seks) feestje maken. Linda Hakeboom reist naar Swaziland. Hier dansen ieder jaar 90 duizend half naakte maagden voor de koning en Linda mocht daar als één van de eerste westerse journalisten bij zijn. Geraldine is in Ierland waar heel anders over alcohol wordt gedacht dan in de rest van Europa. Coma-zuipen is eerder norm dan uitzondering en omdat alcohol de poort is naar nog veel meer ellende zijn de problemen groot.

Spuiten en Slikken op Reis, 20.30 uur, BNN/Vara (NPO3)